Connect with us

Hirdetés

technokrata

2023 legmeglepőbb használtautó-piaci érdekességei

használtautó

Garázs

2023 legmeglepőbb használtautó-piaci érdekességei

2023 legmeglepőbb használtautó-piaci érdekességei

Bár a használt autók piaca az utóbbi években egyre átláthatóbbá vált, van még hova fejlődnie.

A gépjárműadatok gyűjtésével foglalkozó carVertical kutatása szerint a platformon megtalálható BMW-k fele sérült. 17,7%-os arányával a tolvajok körében is népszerű célpontnak számít. 2023-ban a platformon ellenőrzött járművek 7,5%-ának módosították a futásteljesítményét, összesen 7,7 milliárd kilométerrel. 2023 legnépszerűbb autója a Volkswagen Golf volt, megelőzve a 3-as BMW-ket.

A legtöbb balesetet elszenvedő autó a BMW

2023-ban 1,78 millió balesetre derült fény a carVertical oldalán, amely egyértelmű növekedés az azt megelőző évi 1,4 millióhoz képest. Az anyagi szempontból legsúlyosabb sérülés egy Lamborghini Huracánhoz köthető, amelyben 250 000 euró értékű kár keletkezett.

A kutatásban vizsgált járművek sérüléseinek összértéke meghaladja a 4,4 milliárd eurót. 2022-ben ez a szám 5,1 milliárd euró volt.

A BMW képviseli a „legsérülékenyebb” márkát a platformon – az összes közül 48,4%-nál következett be káresemény. Azonban az Audi (43,9%), a Skoda (43,7%), a Dacia (43,5%) és a Lexus (42,4%) sincs sokkal lemaradva. Átlagosan a platformon ellenőrzött használt gépjárművek 39,3%-a szenvedett már sérülést, tehát annak az esélye, hogy vásárláskor egy kétes múltú autóra esik a választásunk, igencsak nagy.

A felső kategóriás német autók vonzzák a legtöbb tolvajt

Tavaly számos lopott autót szúrtak ki a carVertical oldalán. Bár a lopások valódi száma Európában ennél százszor magasabb is lehet, hiszen a lopott autók ritkán bukkannak fel  a használt autók piacán. Ezeket legtöbbször szétszerelik és alkatrészként eladják a feketepiacon.

A legkedveltebb autó a tolvajok körében a BMW, hiszen a platformon megtalálható lopott autók 17,7%-a a német autógyártó terméke. A Mercedes-Benz (15,3%) és az Audi (12%) szintén vonzó az elkövetők számára, így okkal állíthatjuk, hogy a felső kategóriás autók tulajdonosai jobb, ha elővigyázatosak. Az első 5 helyre még a Fordnak (6,1%) és a Volkswagennek (5,4%) sikerült bejutnia.

A legtöbb lopott autót 2016 és 2019 között gyártották, hiszen az 5–7 éves autók a legkeresettebbek a használtautó-piacon. A lopott autók többsége (12,4%) 2016-os évjáratú.

Minden 13. autó kilométeróráját visszatekerték

A 2023-ban a carVervertical oldalán ellenőrzött járművek kilométerórájának 7,5%-át visszatekerték. Ez azt jelenti, hogy a piacon lévő autók közül minden tizenharmadiknak módosították a futásteljesítményét, ezzel többletfizetésre kényszerítve a vásárlókat. Összesen 7,7 milliárd elcsalt kilométert rögzítettek a platformon, amely több az előző év 7,4 milliárd kilométeréhez képest.

Az év legmagasabb futásteljesítmény-módosítását egy Volvo V70-es tudhatja magáénak, amelynek az óráját elképesztő mértékben, 450 000 km-rel tekerték vissza. Képzeljük csak el a visszatekerés előtti, valódi óraállást! Azonban továbbra is verhetetlen egy Toyota RAV4-es a maga 993 000 km-es futásteljesítményével.

Egyes járműmárkák „fogékonyabbak” a futásteljesítmény-csalásra. Az Opelek 14,3%-ának visszatekerték a kilométeróráját, amely felhívja a figyelmet az autótörténeti jelentések fontosságára használt autó vásárlása során. Az Opelt a Jeep (12,8%), a Land Rover (11,4%), a Lexus (10,08%)  és a Porsche (10,5%) követi.

A futásteljesítmény-módosítás jellemzőbb az öregebb autókra. Az 1995-ben gyártott autók 13,8%-ának visszatekerték a kilométeróráját, így az ezen évjáratú autók a legkockázatosabbak ilyen szempontból. A kilométer-számláló átállítása gyakori a 2012 és 2016 között gyártott autók esetében is, ahol a módosított autók aránya 11% körül mozog. Az újabb autók kilométerórájához speciális diagnosztikai eszközökkel lehet hozzáférni, nincs szükség mechanikus beavatkozásra.

2023 legtöbbször ellenőrzött autója a Volkswagen Golf

A platform felhasználóinak kedvence a BMW, 14,7%-os aránnyal, tehát a platformon ellenőrzött autók közül minden hetedik a gyártóé. A Volkswagen (14,3%), az Audi (11,9%), a Mercedes-Benz (8,4%) és a Ford (5%) is igen népszerűek.

A legkeresettebb modell a carVerticalon 2023-ban a Volkswagen Golf volt (a platform autótörténeti jelentéseinek 4,91%-át tudhatja magáénak). A BMW 3-sorozat (4,89%), a Volkswagen Passat (3,8%), a BMW 5-sorozat (3,7%) és az Audi A4 (3,5%) szintén népszerű választás a használt autót vásárlók körében.

Bár az autó színe ízlés kérdése, a piacot a fekete (29,6%), a szürke (26,6%) és a fehér (18,8%) színek uralták. A kirívóbb színek, például a zöld, a lila vagy a sárga ritkán érik el az 1%-os arányszámot.

A tanulmány 26 különböző ország adatait vette alapul: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. Az itt közölt információk alapjául a vállalat összesített adatai szolgáltak.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés