Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már nem csak a targoncához kell jogosítvány

dekra

Ipar

Már nem csak a targoncához kell jogosítvány

Már nem csak a targoncához kell jogosítvány

Az építőipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság egyre több olyan munkavállalót foglalkoztat, akiknek különféle földmunkagépekkel, különféle szállítógépekkel, emelő- és rakodógépekkel kell dolgozniuk.

Az építőipar, a kereskedelem, valamint a mezőgazdaság munkaerő-piaci igényeinek növekedésével az elmúlt években megnőtt a kereslet az olyan munkavállalók iránt, akik különféle gépeket kezeléséhez szükséges tudással és bizonyítvánnyal rendelkeztek.

Décsi András, a DEKRA Akademie Kft. ügyvezetője elmondta: a gépkezelők oktatása eddig is kiemelt helyet foglalt el képzési palettán, hiszen nem nagyon találunk már olyan gazdasági szektort, ahol ne használnának valamiféle emelő-, rakodó- vagy szállítógépet. Különösen az építőipar fellendülésével növekedett egyenes arányban a gépkezelő képzések igénye, és ezt az emelkedést az alapanyag-ellátási problémák és áremelkedési sem fogták vissza.

Az elmúlt két évben a DEKRA Akademie Kft. szervezésében országosan 6998 személy szerzett építő- és anyagmozgató gépkezelői bizonyítványt, valamint a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek szaktanfolyami képzésén 4444 fő vett részt és tett hatósági vizsgát.

„Túl a törvényi szabályozáson és a jogszabályi kötelezettségen, az építőiparban egyik legveszélyesebb, ha nem a legveszélyesebb terület a munkagépek kezelése. Ezért a munkaadók jellemzően nem foglalkoztatnak olyan munkaerőt, amely nem rendelkezik a kezelni kívánt gépek munkavégzési jogosultságaival, engedélyeivel”

– hangsúlyozta Décsi András.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy 2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítványt már nem kapnak, helyette jogosítványt vehetnek a kezükbe. Az új gépkezelői hatósági rendelet 5 gépkategóriában összesen 82 féle munkagépet érint, köztük a földmunkagépeket, targoncákat és szállítógépeket, valamint emelő- és rakodógépeket.

Jelenleg a gépkezelő képzések két részre tagolhatóak. Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, ők összesen 24 óra elméleti + gépcsoporttól függően 2- 8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat. Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek – könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel – ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, 2- 8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát.

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés