Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezzel a megoldással megszűnhetnek a dugók?

Dotkom

Ezzel a megoldással megszűnhetnek a dugók?

Nem mindennapi megoldást üzemeltek be egy hollandiai kisvárosban.

Kétségtlen tény, hogy a közlekedési lámpák nem tartoznak az emberek kedvencei közé, hiszen általában a zöld mindig túl rövid, a piros pedig túlságosan hosszú. Épp erre a problémára találták meg Hollandiában a megoldást, az ország déli részén fekvő, mintegy 150 ezer lakosú s-Hertogenbosch-ban ugyanis egy olyan rendszert építettek ki, ahol egyenrangú félnek számít az autós, a gyalogos és a biciklis is. Ehhez nemcsak a járdára és az aszfaltra, de a bicikliútra is érzékelőket helyeztek el, amelyek figyelemmel kísérik, hogy épp hányan közelítenek az adott ponthoz.

Ennek köszönhetően mindig az a lámpa vált zöldre, ahol a lehető legtöbben szeretnének áthaladni, így jelentősen felgyorsul a közlekedés. Az újítás arra is lehetőséget ad, hogy akár csak 4 másodpercig legyen zöld a lámpa, így a közlekedő gyorsan távozhat a lámpától és megnyilhat az út a többiek számára. Az algoritmus olyan pontos, hogy egy-egy ilyen, akár csak egy másodpercet jelentő átengedéssel is 300-350 méternyi autósort szabadítanak fel óránként, azaz végső soron vagy lerövidíti, vagy meg is szünteti a dugókat.

Persze szabálytalankodók mindig lesznek, de a város adatai alapján a pirosan való áthajtások számát is sikerült a felére csökkenteni. Jó hír, hogy ezek az emberek megkapták a méltó büntetésüket, hiszen a lámpák mellett kamerák is figyelik a helyes átkeléseket. Ez utóbbiak egyébként arra is jók, hogy egy esetleges, a kereszteződésben történt balesetnél pontosan megállapíthassák a hatóságok, hogy ki hibázott.

A jövőben nemcsak s-Hertogenbosch-ban lesznek ilyen okoslámpák, hiszen Hollandia kormánya a jelenlegi, 5500 átkelőből 1250-1300 darabot kiokosítana, hogy más, forgalmas területeken is felgyorsulhasson a közelekdés.

Forrás: Autoblog



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés