Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezt is megéltük: mindenhol terjed a digitalizáció

Dotkom

Ezt is megéltük: mindenhol terjed a digitalizáció

Beköszöntött a transzformáció időszaka, minden társadalmi és gazdasági iparágban tetten érhető a digitalizáció.

2016. június 16. és 17. között rendezte meg immáron hatodik alkalommal az Informatika a Társadalomért Egyesület az Információs Társadalom Parlamentjét. A Magyar Országházban tartott két napos rendezvény során összesen 100 előadó és kerekasztal résztvevő volt, a konferencia első napján 736 fő, második napján pedig 294 fő látogatott el a rendezvényre. Az idei konferencia kiemelt témája a Digitális Jólét volt – erről osztotta meg véleményét az infokommunikációért felelős döntéshozók és ágazati vezetők köre, valamint itt mutatta be eddigi eredményeit és célkitűzéseit a Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos által vezetett Digitális Jólét Program.

Sikeresen, összesen 100 eladó és kerekasztal résztvevő, valamint több mint 1 000 látogató részvételével lezajlott az Információs Társadalom Parlamentje konferencia. A konferencia első napját az Információs Társadalom Parlamentjének plenáris ülése tette ki, melyen a résztvevők az Országház Felsőházi Termében hallgatták meg a meghívott előadókat. A rendezvényt Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnökének beszéde nyitotta meg, aki üdvözölte a közigazgatás, az iparág és a civil szféra szereplőit, majd elmondta: „beköszöntött a transzformáció időszaka, minden társadalmi és gazdasági iparágban tetten érhető a digitalizáció”. Az Infotér elnöke azt is hozzátette, pozitívum, hogy ma már a kormány is megértette, hogy a digitális Magyarország fejlesztése komoly feladatot jelent.

digital_world

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében elmondta, hogy „a digitális technikák oktatása nélkülözhetetlen, fontos, hogy a digitális eszközöket ne csak otthon használják a gyerekek, hanem az iskolákban is tanuljanak meg dolgozni, valós feladatokat megoldani velük”. A digitális oktatás fontosságán kívül megemlítette azt is, hogy elengedhetetlen, hogy a mai vállalkozások, vállalatvezetők felzárkózzanak az informatikához és a digitalizációhoz, melyben segítségükre lehet a Vállalkozz digitálisan! projekt is.

A rendezvény első délelőttjén Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos ismertette a Digitális Jólét Program célkitűzéseit, melynek egyik szimbolikus eleme az internetszolgáltatás áfájának csökkentése. Deutsch Tamás ennek kapcsán elmondta, céljuk, hogy egyre többen élvezhessék az internettel járó előnyöket, majd hozzátette, amennyiben a magyar gazdasági növekedés lehetővé teszi, akkor 2018. január elsejétől 5%-ra mérséklődhet az internetezés áfája. A miniszterelnöki biztos a program alapvető célkitűzéseként említette, hogy radikális mértékben csökkenjen a Magyarországon alacsony digitális kompetenciával, hozzáértéssel, tudással rendelkező emberek száma, valamint további cél, hogy Magyarország 2018-ra elérje, 2020-ra pedig meghaladja az európai uniós szintet digitális írástudás, internethasználat-és elterjedtség, a tanárok digitális kompetenciái és az oktatás digitalizáltsága terén.

ict-jobs-web-entrepreneurs-EU-ICT-digital

A digitalizációval kapcsolatban Christopher Mattheisen, a Telekom Nyrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt időszak gyors fejlődése ellenére Magyarország továbbra is hosszú az út előtt áll a digitális jólét eléréséhez. Szerinte a digitális jólét jelentése, hogy alkotóivá válunk a folyamatnak és az elkerülhetetlen változást tudatosan javunkra fordítjuk. A változtatás kulcsterületeinek a humán tőke fejlesztését (mely alapja a digitális oktatásban keresendő), a digitális közszolgáltatásokat, illetve a digitális technológiákat nevezte meg. Végezetül kiemelte: „ha igazán koncentrálunk, Magyarországnak minden esélye megvan, hogy versenyt és ütemet tartson nemzetközi szinten is. A digitális környezet, amiben versenyzünk, ugyanis nem függ attól, milyen természeti erőforrásunk van, vagy attól, hogy mekkora az ország, az csak az embereinktől függ”.

A Huawei regionális alelnöke, Deng Taihua, a Parlamentben elmondta, hogy a digitalizáció egy biztonságosabb, tágasabb és boldogabb Magyarországot teremt, mely koncepció lényege, hogy a jövő társadalmai mind információs kommunikáción alapuló összekapcsolt társadalmak lesznek, amelyekben megvalósul a biztonság, és a mindenhol elérhető szélessávú internetkapcsolat. Véleménye szerint a digitalizáció miatt a Big Data lesz az új „olaj”, a legértékesebb nyersanyag a világban.

digital_world_3

Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője a konferencián ismertette a magyar kibervédelem mai helyzetét és legújabb kihívásait. Elmondta, hogy az, hogy a mai világban minden az internetre kapcsolódik, természetesen hozza magával a nagyobb kiszolgáltatottság veszélyét is. Óvatosságra intette az egyéneket: „mindenki célpont, de mindenkinek az egyéni felelősségén múlik, hogy elkerüli-e a veszélyes helyzeteket”. A vállalatok számára pedig azt ajánlotta, találjanak jó információtechnikai vezetőt, és vonják be őket is a jelentős fejlesztésekbe.

A konferencián előadást tartott Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára is „NIS digitális állam pillérének végrehajtása, az elektronikus közigazgatás fejlesztése” címmel. Hajzer Károly kiemelte, a legfontosabb feladatok a biztonságos, stabil informatikai infrastruktúra kialakítása, az e-ügyintézésre képes ügyfelek és ügyintézők képzése, az e-azonosító bevezetése és hitelesítése, a nyílt forráskódú megoldások támogatása, illetve a digitális adatvagyon fenntartása, védelme, elérhetővé tétele és megosztása.

A konferencia második napja kerekasztal beszélgetéseknek adott helyet, melyek közül a digitális állam és e-közgigazgatás, az informatika oktatása és alkalmazása a köznevelésben és felsőoktatásban, valamint az alapvető jogaink a digitális térben című szekciók voltak a legnépszerűbbek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés