Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felhasználók adatai után érdeklődött a magyar kormányzat

Dotkom

Felhasználók adatai után érdeklődött a magyar kormányzat

Több mint 1000 Apple készülékről akart megtudni adatokat a magyar kormány.

Egyre több esetben fordul a magyar kormányzat az Apple-höz, derült ki a kaliforniai gyártó átláthatósági elemzéséből. Hazánk hatóságai az elmúlt fél évben összesen 31 alkalommal, 1051 készülék kapcsán fordultak a vállalathoz. A kérések közül 18 járt eredménnyel, ugyanis ennyiszer adott ki részben vagy egészben adatokat a kaliforniai vállalat, a többit meg nem nevezett okok miatt elutasították. Ez egyébként növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest, 2015 első félévében ugyanis a kormányzati szakemberek csak  25 esetben, 447 eszköz miatt fordultak a céghez. Még megdöbbentőbb, hogy az azt megelőző félévben csak 45 eszköz okán kíséreltek meg adatigénylést, azaz az igénylések száma mostanra 23-szorosára nőtt a két félévvel ezelőtti adatokhoz képest.

The Apple logo is pictured inside the newly opened Omotesando Apple store at a shopping district in Tokyo June 26, 2014. REUTERS/Yuya Shino

Azt ugyan nem tudni, hogy az adatigénylések során milyen eszközökről volt pontosan szó, de szinte biztos, hogy nem csak iPhone-okkal kapcsolatos ügyekben tevékenykedtek a szakemberek. Természetesen egyik ügyben sem árult el konkrétumot az Apple, de annyit azért tudhatunk, hogy a kormányzat leggyakrabban azt szerette volna tudni, hogy egy adott eszköz kinek a nevével lett regisztrálva, illetve, hogy a felhasználó mikor milyen szolgáltatást használt. Ez egyáltalán nem egyedi, valószínűleg a fokozott biztonsági készültségek miatt az adatigénylések száma az elmúlt időszakban világszinten is kétszeresére nőtt.

Forrás: HVG



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés