Connect with us

technokrata

Frissítve: gigaösszegre büntetné az EU a Google-t

Dotkom

Frissítve: gigaösszegre büntetné az EU a Google-t

7 milliárd dollárra is büntethetik a Google-t, mivel visszaél az Android piaci előnyével.

Az Európai Bizottság hivatalosan is bejelentette, hogy eljárást indít a Google tulajdonosa, az Alphabet ellen, mivel szerintük a kaliforniai vállalat visszaél az erőfölényével. Az Európai Unió okostelefonos piacán a ugyanis a Google részesedése szinte mindenhol meghaladja a 80%-ot, ezért az EB szerint jogellenes, hogy a vállalat különböző szabályok betartására kötelezi a gyártókat.

Így például ahhoz, hogy a Play Áruház elérhető legyen egy adott készüléken, több más Google szolgáltatást is előre kell telepíteni. Ez pedig nyilván a konkurensek kárára történik meg, hiszen így aligha valószínű, hogy egy gyártó egy adott funkció ellátásához még pluszban előre telepít egy, nem a Google-től származó szoftvert, ami pontosan ugyan azt tudja, mint a kaliforniai gyártóé.

google-spain

Ez különösen annak fényében problémás, hogy az alsó és középkategóriában gyakorlatilag egyeduralkodó a Google, így a felhasználók többsége olyan szoftverrel kapja meg a készülékét, amivel a kaliforniai vállalat szeretné. Nem azzal, ami esetleg a legjobb lenne a számára. A testület szerint ez különösen nagy mértékben hátráltatja a piaci versenyt.

A Google úgy védekezik, hogy ők nem korlátozzák az alkalmazások telepítését, pusztán annyit szeretnének, hogy a gyártók csomagban installálják fel a szoftvereiket a készülékeikre. Az egyelőre nem világos, hogy az ügy mennyi idő alatt érhet véget. Azt már most tudni, hogy a bizottság legfeljebb a Google-t is birtokló Alphabet bevételeinek a 10%-át szabhatja ki büntetésként. Így amennyiben a kihasználják a jogszabályok adta lehetőségeiket, úgy 7 milliárd dollárral (1900 milliárd forint) is büntethetik a céget.

A hírre a Google is reagált, a vállalat közleménye alább olvasható:

„Az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül. Várakozással tekintünk arra, hogy az Európai Bizottságnak is megmutathassuk az Android rendszer versenyt támogató hatását és a fogyasztók számára nyújtott előnyeit” – mondta Kent Walker alelnök és jogtanácsos.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin