Connect with us

Hirdetés

technokrata

Palladium: az Intel és az AMD után a Transmeta is ˝behódolt˝

Dotkom

Palladium: az Intel és az AMD után a Transmeta is ˝behódolt˝

David Ditzel, a Transmeta technológiai vezetője még a múlt héten közölte cége terveit a Microsoft által favorizált védelmi megoldásról, a Palladiumról.

A Microsoft Palladium nevű technológiája a biztonságosabb adatkezelés elérését tűzte ki célul: a processzoron belüli hardveres megoldással mind a magánszféra, mind a szerzői jogok védelme megoldható. Ez úgy érhető el, hogy nemcsak bejelentkezéskor kerül az adott számítógéphez hozzáférő azonosításra, hanem gyakorlatilag minden lényeges művelet (programfuttatás, adathozzáférés stb.) esetén is.

Már korábban beindult a Mircosoft marketinggépezete, hogy meggyőzze a cégeket a technológia alkalmazásáról: az AMD és az Intel már megegyezett a redmondi óriással a Palladium jövőbeli alkalmazásáról. A Microsoft középtávú tervei között szerepel a nagyobb, számítógép összeszereléssel foglalkozó cégek (IBM, Dell stb.) bevonása is.

A processzorpiac két meghatározó szereplője tehát már foglalkozik a témával – a lassan egyre inkább feljövő Transmeta is nemrég megpendítette a technológia alkalmazását. David Ditzel közölte egy japán online hírmagazin olvasóival, hogy ehhez tulajdonképpen nincs is szükség hardveres változtatásokra – ami nem is meglepő, hiszen a Transmeta processzorai másként működnek, mint az Intel vagy az AMD CPU-i (az x86-os utasításokat nem közvetlenül hajtja végre, hanem egy köztes szoftverréteg fordítja le a processzor saját utasításkészletére).

A fentiek ismeretében érthető, hogy miért olyan könnyű a cégnek alkalmazkodni a Microsoft védelmi technológiájához: gyakorlatilag nincs másra szükség, csak a korábban említett köztes szoftverréteg módosítására. Így az sem meglepő, hogy az első, ilyen képességekkel rendelkező Transmeta processzorok már a következő év elején megjelen(het)nek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés