Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit érdemes tudni a beléptető rendszerekről?

defloc beléptető rendszerek

LifeStyle

Mit érdemes tudni a beléptető rendszerekről?

Mit érdemes tudni a beléptető rendszerekről?

A beléptető rendszerekkel Magyarországon először talán a munkahelyén találkozik az ember. Mégis ma már egyre többen használnak ilyen megoldásokat otthon is, okkal. Kiváló megoldásokkal tele a piac, csak győzzön válogatni az ember. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen típusok vannak, és melyik miért jó.

Mik is azok a beléptető rendszerek?

Az életünkben mindig is fontos szerepe volt a biztonságnak. Ahogy a technológia fejlődik, úgy fejlesztik az egyre modernebb biztonsági eszközöket is. Ezek közül az egyik legfontosabb a beléptető rendszer, mely ellenőrzi, hogy ki próbál egy adott épületbe vagy helyiségbe bejutni.

Ha megnézzük a DEFLOC beléptető rendszereit, akkor láthatjuk, hogy ma már számos típus közül választhatunk. Egy ilyen rendszer az alábbi négy lépésben látja el a funkcióját.

  • Azonosítás: A rendszer megállapítja, hogy ki szeretne belépni.
  • Hitelesítés: Ekkor megtörténik annak ellenőrzése, hogy a felhasználó jogosult-e a belépésre.
  • Engedélyezés: A hitelesítés eredményeképpen a rendszer vagy engedélyezi vagy megtagadja a belépést.
  • Naplózás: A rendszer rögzíti a belépési folyamattal kapcsolatos információkat, pl. az időpontot, a felhasználó adatait, a hitelesítés végeredményét.

Elég komoly dologról van tehát szó, így jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis hol és miért alkalmaznak ilyen eszközöket?

Hol használhatóak a beléptető rendszerek?

Az elsődleges felhasználók ma sem a magánszemélyek, hanem a különböző intézmények, valamint a vállalati szektor, a munkahelyek. A biztonsági intézkedéseket egy-egy ilyen eszköz telepítése fokozza, csökkenti a visszaélések és a jogtalan belépések számát.

Elsősorban tehát cégeknél és intézményeknél szokták használni őket, de az utóbbi években egyre többen használnak valamilyen megoldást az otthonuk védelmében is. Legyen szó akár egy teljes tömb védelméről, vagy egy magánházba való bejutás ellenőrzéséről, ezeknek a beléptetőknek mindkét esetben megvan a létjogosultsága.

Elsősorban a családunk és vagyonunk védelmében érdemes telepíteni otthonukba is ilyen eszközöket, a legjobb összehangolva egy teljes védelmi rendszerrel.

Emellett persze egyes tárolók, szobák, pincék is kaphatnak így külön védelmet. Például ha ott tartjuk a készpénzt vagy egyéb drága vagyontárgyakat. Illetve akár akkor is, ha szenzitív adatokat tárolunk egy helyiségben a munkánkkal vagy a saját vállalkozásunkkal kapcsolatban.

A beléptető rendszerek típusai

Mint már említettük, több típusú megoldás közül is választhatunk, ha már kevésnek érezzük a sima kulcsos megoldásokat.

  • Vannak beépített kártyaolvasóval rendelkező egységek, amik kedveltek a cégeknél. Hátrányuk viszont, hogy ha be akarunk menni, magunknál kell tartanunk a kártyánkat.
  • A nyomógombos, kódot kérő megoldások is elterjedtek. Ennek egyetlen hátránya lehet, ha esetleg lelesik a kódot a beütéskor. Előnye viszont, hogy nem kell hozzá kártya.
  • És vannak az ujjlenyomat-olvasós és arcfelismerős beléptető rendszerek is, melyek jelenleg a legfejlettebbek.

Érdemes elgondolkozni ezeken.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés