Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit kell tudnod a kutyád bűzmirigyéről?

bűzmirigy kutya

LifeStyle

Mit kell tudnod a kutyád bűzmirigyéről?

Mit kell tudnod a kutyád bűzmirigyéről?

A szívmelengető pillanatokon kívül egy felelős gazdinak a kutyatartás kevésbé vonzó velejáróival is szembe kell nézni. Ilyen például a kutyus bűzmirigyeinek a kérdése. Bűzmirigye minden kutyának van, ami nem feltétlenül okoz gondot. Viszont előfordulhat, hogy valamiért az egyensúly felborul, és a bűzmirigyből nem tud természetes úton távozni a váladék. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy miért fontos a bűzmirigy szerepe, és hogyan segíthetsz a kedvencnek, ha eltömődik.

Mi az a bűzmirigy?

A kutyák végbelének környékén található kis méretű tasakok, amik a bennük lévő váladékot nyomás hatására kivezetik a szervezetből. Ez a folyadék lehet hígabb, sárgás színű vagy sűrűbb és barnás. Erős, jellegzetes szaga lehetővé teszi a négylábú számára, hogy kijelölje a saját területét, illetve kommunikáljon más kutyákkal.

A jól etetett, edzésben tartott kutyus nagyobb eséllyel tudja természetes módon üríteni székeléssel a bűzmirigyét. A BioZoo.hu-nál kapható gabonamentes száraztápok úgy vannak összeállítva, hogy ideális mennyiségben tartalmazzák a kedvenced számára szükséges fehérjét és nyomelemeket. Nem tartalmaznak azonban allergizáló, valamint nehezen emészthető gabonaféléket.

A bűzmirigy-elzáródás tünetei

Amikor a váladék nem tud kijutni a zsákocskákból, azt bűzmirigy-elzáródásnak nevezzük. Ilyenkor a tasakban felgyülemlett folyadék kellemetlen, sőt akár fájdalmat is okozhat a kedvencednek. Gyanakodj bűzmirigy-elzáródásra, ha az alábbiakat tapasztalod:

  • A négylábú gyakran húzza a popsiját a mellső lábaira támaszkodva
  • Gyakran nyalogatja a végbél környékét
  • Kergeti a saját farkát
  • Erős szag lengi körbe a végbél területét
  • Fülproblémák, fülgyulladás is felléphet

A probléma kialakulásának okai

Mivel a jelenség természetes folyamata az, hogy székletürítés közben apadnak ki a bűzmirigytasakok, az elsődleges kockázati tényező a probléma kialakulásában az étrend. Az ideális széklet nem túl lágy és napi rendszerességű. A nem megfelelő táp miatt elhízott négylábúak esetében is sűrűbben előfordul a probléma, hiszen a vastagabb zsírszövet miatt kevésbé éri nyomás a bűzmirigyeket, így nem tudnak kiürülni.

Azonban a megfelelően etetett kutyáknál is előfordulhat bűzmirigy-elzáródás. A megelőzés érdekében fontos a rendszeres testmozgás. A stressz következménye lehet a hígabb széklet, ami szintén nem gyakorol kellő nyomást a bűztasakokra.

Megelőzés és ürítés

Kamillás, körömvirágos borogatással segítheted a bűzmirigy váladékának távozását. Ezt nagyjából 5 percig kell a kutya hátsóján tartanod. Ha ez nem megoldható, akkor adj neki emésztőenzimeket vagy probiotikumot, amik segítik az emésztést.

Az otthoni kinyomás helyett inkább vidd el állatorvoshoz, mert a rosszul kinyomott bűzmirigy helyén tályog keletkezhet, további problémákat okozva. Ilyen esetben, vagy ha három hónapnál sűrűbben kell kinyomni a bűzmirigyet, akkor műtéttel orvosolják a problémát.

A 100%-ban természetes tápanyagok számos betegség és probléma kialakulását csökkentik. Nézz szét a BioZoo.hu kínálatában, és óvd meg a kedvenced.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés