Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miniatürizált csúcsáramkörök

Smart home

Miniatürizált csúcsáramkörök

Hasznos energia az elektronikai eszközöknek.

Az amerikai Journal of the American Chemical Society szakfolyóirat híre szerint a Pittsburghi Egyetem kutatói sikeresen kialakították az eddigi legjobb módszert molekulányi nagyságrendű drótszerű struktúrák létrehozására. Az úttörő megoldás nem más, mint egy újabb jelentős lépés annak érdekében, hogy csökkentsék az elektronikai eszközök áramköreinek nagyságát egy szimpla molekula méretére, kisebb, gyorsabb és jóval energiahatékonyabb elektronikákat biztosítva ezzel.

Hrvoje Petek, Pittsburghi Tudományegyetem fizika és kémia professzora szerint a projekt során megalkották azt a modellt, mely a részecskéket úgy rendezi, hogy azok a réz egyetlen atomjának szélességét vegyék csak fel. A struktúrák ennek a többszörösével is elkészíthetők, akár a számítógépekben és más eszközökben jelenleg is használt vezetékek hosszához mérten.

„Ezek az ultravékony elemi szálak egydimenziósak, amely lehetővé teszi, hogy az elektromosságot minimális veszteséggel vezessék, ekképpen javítsák egy elektronikai eszköz teljesítményét” – mondta Petek professzor.

A mérnökök eddig szerves, szén-alapú, labda-alakú, úgynevezett fullerénekkel (az elemi szén mesterséges módosulatai) foglalkoztak, ám a friss módszer sablonként szolgálhat nagyon apró vezetékek megalkotására számtalan szerves molekulából. Az elektronikában jelenleg használt anyagok, mint például a szilícium, szervetlenek és valójában nem miniatürizálhatóak egydimenziós méretűre. Ennek az úgynevezett termikus korlát szab gátat, ezen a méretskálán a felszabaduló hő már gondot okoz, nem lehet elvezetni, ez pedig túlmelegedéssel jár.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés