Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ legnagyobb, Grid számítógépes erőforrása

Laptop

A világ legnagyobb, Grid számítógépes erőforrása

9,2 teraflop kapacitású HP-szuperszámítógépet telepítenek az Egyesült Államokban, amely a legnagyobb Grid számítógépes erőforrás lesz a világon.

A gép első teraflopnyi kapacitását augusztus végéig kötik össze a DOE Science Griddel, amelynek kiszolgálóegységei között ez lesz az első szuperszámítógép. A teljes, 9,2 teraflop kapacitás várhatóan 2003 tavaszán áll majd rendelkezésre.

A PNNL által megvásárolt HP-szuperszámítógépet az év első felében, a világ legnagyobb teljesítményű Linux-alapú szuperkomputereként ismerhették meg az érdeklődők. A párhuzamos file-rendszerrel ellátott, kiegyensúlyozott rendszer minden eddiginél nagyobb teljesítményt tesz elérhetővé a tudományos felhasználói kör számára.

A DOE Science Grid létrehozására 2001-ben, az Energiaügyi Minisztérium SciDAC programja keretében került sor. A kezdeményezésben öt kutatólaboratórium, azaz a PNNL mellett a Lawrence Berkeley National Laboratory, a National Energy Research Scientific Computing Center, az Oak Ridge National Laboratory és az Argonne National Laboratory vesz részt.

Az amerikai és külföldi intézetek nagy volumenű szimulációs és adatelemzési feladatok elvégzésére, továbbá különféle, egymástól távol eső helyszínek között elosztott, felső kategóriás számítástechnikai erőforrásokat, adatbázisokat illetve berendezéseket igénylő tudományágak – köztük a kémia, a nagy energiájú fizika, a magfúzió, valamint az élettani és klímakutatások – kísérleteinek összehangolására használják a Grid-et. Az erőforrásokat igénybe vevő tudományos felhasználói bázis is többnyire a világ különböző pontjain, elszórtan található.

A HP szuperszámítógépét adathozzáférési és -átviteli, valamint számítási műveletek végrehajtására használhatják az érintettek. A rendszerbe érkező számítási igényeket az Energiaügyi Minisztérium PNNL-nél működő tudományos felhasználói létesítménye, a William R. Wiley Environmental Molecular Sciences Laboratory (EMSL) pályáztatás alapján rangsorolja. Elsősorban azok, az emberiség előtt álló komolyabb kihívásokra összpontosító, nagyszabású projektek számíthatnak kedvező elbírálásra, amelyek kutatócsoportok vezetésével három éven keresztül kívánják vizsgálni az érintett problémát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés