Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sugárbébi hatezerért

Garázs

Sugárbébi hatezerért

Praktikus kellék az autóban a napelemes töltő. Kipróbáltuk.

Tele a zsebünk telefonnal, navigációs berendezéssel tájékozódunk, e-bookon olvasunk könyvet, netbookon nézzük az aktuális híreket. Egy seregnyi olyan cucc, amit magunkkal viszünk az autóban, s amelyek működtetéséhez elektromos áramra van szükség. Márpedig áramot nem mindenhol tudunk szerezni, ráadásul a sokféle eszköz különféle töltőit általában nem visszük magunkkal.

A kiszolgáltatottság ellen találták ki a tesztelt kütyüt, az egyszerűen csak Solar Chargernek nevezett napelemes töltőt. Aki most abbahagyná a cikkolvasást, hogy miért raboljuk az idejét egy bóvli cuccal, ne tegye! Nem egy egyszerű töltőről van szó, hanem egy többfunkciós telepről. Telep, hiszen ez valójában egy 2600 mA/h-s Lítiumion akkumulátor, ami készülékünk lemerült akksijaiba juttat energiát.

A 120 mm hosszú, 73 mm széles, de csak 10 mm vastagságú, 125 grammos eszköz egyik felét teletették napelemekkel, s ezeken keresztül is fel lehet tölteni. A másik út a hagyományos konnektoros táplálás, azaz ha nincs nap, a hálózati áramot is magába tudja szívni. A napenergiás feltöltés 18-20 órát vesz igénybe, azaz amennyiben teljesen üres a telep, két nap alatt tudjuk teljesen feltölteni.

Ennél gyorsabb, ha a hálózatot részesítjük előnyben: 8 óra a szintidő. A napenergiás megoldás azért is hasznos, mert ha már használtuk, a kisesett energiát a napsugarak tudják pótolni, miközben mondjuk az autóban utazunk; kirakjuk a szélvédő mögé, s máris indulhat a töltés. A napelem teljesítménye 0,7 W, eszközt tölteni 500 mA-rel tud maximum 5,5 V feszültség mellett; mindez nem rossz egy ilyen szerkezettől.

A csomagolásban a hálózati töltőfejen kívül találunk négyféle telefoncsatlakozót, USB kábelt, laptophoz, MP3 lejátszóhoz való kábelt. A töltőt természetesen kipróbáltuk, s ahhoz képest, hogy milyen olcsó (a tesztelt darabot 6000 forintért vettük), jól helytállt. Telefont és MP3 lejátszót is kipróbáltunk vele, valóban elfogadható tempóban küldte a “friss” áramot a készülékekbe, így tényleg meghosszabbította a használati idejüket.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés