Connect with us

Hirdetés

technokrata

Támadnak a kínaiak!

Dotkom

Támadnak a kínaiak!

Az USA szerint kirobbanóban a cyber-világháború.

Az amerikai technológiára a legnagyobb veszélyt a kínai kémkedés jelenti, számolt tegnap egy kongresszusi tanácsadó bizottság. Javaslata szerint még nagyobb figyelmet és energiát kellene fordítani az ipari titkok és a számítógépes hálózatok megvédésére. Az USA-Kína Gazdasági és Biztonsági Vizsgáló Tanács évenként kiadott jelentésének aktuális változata arra is felszólította a kongresszust, hogy a cybervilágban egyre növekvő nyomás ellenére fűzze még szorosabbra a rizs hazájával viszonyát – legalábbis az energiabiztonság és a környezeti problémák (klímaváltozás és szennyezés) tekintetében.

A bizottság vélekedése szerint a kínaiak már jó ideje nagy erőket bevetve folytatnak agresszív ipari és biztonsági kémkedést az USA számítógépes hálózataiban. A kongresszusnak meg kellene vizsgálnia a jelenleg érvényben levő exportszabályozást és növelnie kellene a korlátozások felügyeletére valamint a kémelhárításra szánt összegeket, állította a tanácsadó testület. Kína katonai és tudásbeli gyarapodása ugyanis olyan méretek ölt, hogy még a szakértőket is szinte folyamatosan meglepi – és habár még az USA fejlettségi szintje mögött található a távol-keleti ország, ám ez nem marad hosszútávon így, ha az Egyesült Államok nem vigyáz jobban titkaira.

Űrkutatás, politika, robotsereg
Még 2000-ben hozták létre a bizottságot, hogy vizsgálja az Államok gazdaságára és nemzetbiztonságára nehezedő potenciális kínai fenyegetést. Azóta kibővült a figyelt területek köre, például Kína holdbázis-tervei miatt immár a kommunista irányítás alatt álló ország űrterveit is egyre gyanakvóbb szemmel nézi az USA. Nem meglepő, hogy a Földön kívüli kínai lépések figyelésének fokozását sürgette meg nemrég kiadott jelentésében a tanácsadó testület.

Geopolitikai helyzetének folyamatos erősödét is visszaigazolta a bizottság, amely szerint az Egyesült Államoknak továbbra is együtt kellene működnie Tajvannal, hogy a Kínától elszakadt szigetország képes legyen komolyabb ütemben fejleszteni hadseregét, egy esetleges szárazföldről érkező invázió esetére. A szövetséges hadseregekkel való együttműködés további javítása is szükséges. Kínát emellett meg kell állítani abban, hogy kereskedelmi és diplomáciai fedezéket nyújtson olyan országoknak, mint a legkeményebb kommunista rendszernek tartott, és vélhetően atomfegyverrel is rendelkező Észak-Korea, valamint – az amerikai állítás szerint hasonló fegyverkezési terveket dédelgető és – az iraki országépítést destabilizáló Irán.

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy az USA kialakítás alatt álló robothadseregére is veszélyt jelenthetnek az olyan, ellenséges vagy ellenszenves viszonyban álló országok, mint amilyen Ázsia legnagyobb népességgel rendelkező országa. A harci gépeket működtető szoftverek jelentős része ugyanis nem amerikai fejlesztés keretei között készül, hanem külföldi programozók keze munkájának következménye – egy ideológiai különbözőségek miatt elbújtatott szándékos biztonsági rés pedig akár végzetes hatással is járhat az amerikai hadtesteket kisegítő robotizált alakulatokat tekintve. Erről szóló cikkünk itt olvasható.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés