Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardver- és szoftvertemető: 2006-os állapotok

Dotkom

Hardver- és szoftvertemető: 2006-os állapotok

Immár hatodszorra adjuk közre a Wired magazin éves vaporware listáját, azaz ismét kiderül, hogy mely alkalmazásokat, termékeket várták leginkább tavaly, amik végül mégsem készültek el.

A 2006-os lista ismertetése előtt rögtön egy bocsánatkéréssel tartozunk olvasóinknak a késlekedés miatt, hiszen a magazin már három hónapja közzétette a vaporware-ek tavalyi rangsorát. Azt a rangsort, melynek élén sokáig a Duke Nukem Forever üldögélt – mielőtt azonban sort kerítenénk erre, szót kell ejteni arról, hogy mit is jelent maga a fogalom. A vaporware a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek a kész háttér nélküli bejelentés lehetőségével, mert van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.

A Wired magazin már tíz éve megszavaztatja olvasóit, hogy döntsék el, mely termékekre és szolgáltatásokra illett a vaporware jelző az elmúlt évben (az elmúlt öt év listái magyarul itt olvashatók). Épphogy, de olyan nagy nevek csúsztak le a listáról, mint a Windows Vista vagy a Sony Playstation 3 – ezek a tavalyi év végén, nem sokkal szilveszter előtt mind piacra kerültek, így megúszták a „kitüntető” jelzőt. Ugyanakkor a 2005-ös vaporware listán beszámoltunk például az oroszok által bejelentett Optimus billentyűzetről, mely esetében ugyan évek óta tartott a „fejlesztés”, de a jogtulajdonos csak 2006-ra ígért kereskedelmi változatot; tehát tavaly nem jogosultak a vaporware címre. Akkor szó szerint ezt írtuk: Ki tudja, ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezték, akkor az Optimus-ról jövőre már mint részvevőről számolhatunk be. Így is történt, idén ez lett a Wired magazin tízedik helyezettje.

9. Stalker: Shadow of Chernobyl – Utolsó előtti lett az ukránok fejlesztette Stalker FPS játék, melynek már 2003-ban meg kellett volna jelennie a fejlesztők bejelentései alapján. Ez azonban tavaly sem következett be, de a 2007-es listán már biztosan nem fog szerepelni a játék: az idei év első tavaszi hónapja végre meghozta a nukleáris pusztulás virtuális környezetében barangolni vágyóknak a messiást.

8. The „IPod Killer” – Az Apple forradalmat kirobbantó digitális zenelejátszójának mindmáig nem akadt méltó kihívója. A Microsoft ugyan tavaly bemutatta Zune készülékét, ám az különösebb visszhang nélkül töltötte eddig idejét a piacon. Annyira nem mutattak érdeklődést a vásárlók a redmondi ketyere iránt, hogy az amerikai boltokban még a Sandisk fejlesztette Sansa is jobb eladásokat produkált, mint Gates cégének kreálmánya.

7. Gran Turismo 4 Mobile – Az autós játékok egyik legkedveltebbjének mobil változata csak nem akar megérkezni a piacra. A Playstation Portable (PSP) játékkollekciójának már tavaly gyarapodnia kellett volna ezzel a szoftverrel, de a fejlesztők kénytelenek voltak 2007-re áttolni a megjelenést. Háttértörténetéhez hozzátartozik, hogy még a 2004-es E3-on ígérték be (először) a játékot, a PSP első nagy durranásai között, és mindezidáig nem sikerült kézzelfogható terméket létrehozni belőle.

A lista nem ért véget, kattintson a folytatáshoz: Óriás repülő, SED tévé és Skype!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés