Connect with us

Hirdetés

technokrata

A SanDisk CF memóriakártya túlélte a fényképezőgépet is tönkretevő robbanást

Laptop

A SanDisk CF memóriakártya túlélte a fényképezőgépet is tönkretevő robbanást

Egy fényképész majdnem túl közel merészkedett, amikor megpróbálta lefotózni egy a Mississippi folyó felett átívelő 76 éves híd felrobbantását.

Amikor egy a Mississippi folyót átívelő régi közúti híd lerombolásával megbízott csapat végrehajtotta a robbantást, Don Frazier hajmeresztően közel volt az eset helyszínéhez. Az esemény megörökítése céljából a közelben egy fotóállványra helyezett digitális fényképezőgépe sokkal rosszabbul járt: a robbanás darabokra tépte.

De Frazier ámulatára centiméterekre új profi kamerája darabokra zúzott maradványai mellett ott hevert a földön SanDisk 256 MB CompactFlash kártyája, amit már 1999 óta használt. A kártya meglepő módon néhány karcoláson kívül sértetlenül megúszta az esetet annak ellenére, hogy a robbanás ereje kiröpítette a fényképezőgép belsejéből. És mikor behelyezte a kártyát egy PC memóriaolvasójába, előbukkant az a kép, amely mindenkit ámulatba ejtett.


A Mississippi folyón átívelő közúti híd felrobbantása a fotósra és a terepen felállított fényképezőgépére nézve a vártnál jóval nagyobb hatással járt. A fotót a Southeast Missourian jóvoltából közöljük. A fényképezőgép utolsó pillanata: A fotós távirányítású, fotóállványra szerelt digitális gépe elcsípi a híd felrobbanásakor kirepülő törmelék látványát, mely a fényképezőgépet is tönkretette. Don Frazier fotója.

A becsapódás helye: néhány centiméterrel távolabb egy második fotóállványra szerelt fényképezőgép megörökíti, amint az első gép a levegőbe röpülve megsemmisül. Don Frazier fotója. Az első gépből a robbanás erejétől kiröpült SanDisk CompactFlash kártya csupán enyhe karcolásokat szenvedett, és kiválóan működött mikor behelyezték egy flash kártyaolvasóba. A robbanást egyetlen drámai képben örökítette meg Don Frazier fotója.

A SanDisk kártyán található filmkocka a fényképezőgép utolsó pillanatát rögzítette. Ezen az látható, ahogy a híd felrobbantásából származó törmelék a lencse felé zúdul. ˝Pontosan olyan volt mint egy puskacsőből leadott lövés˝ – mondta Frazier.

De nem ez volt az egyetlen, ami meghökkentette az ötvenéves fényképészt, aki a Southeast Missourian hírlap fotósa. Mikor a sajátja mellett két másik fotóállványon elhelyezett digitális fényképezőgépet is megvizsgált, egy újabb figyelemre méltó képet fedezett fel. A saját fényképezőgépéről készült felvétel volt az, amint épp darabokra szakad a levegőben.

A közeli két gépből, melyeket egy barátjától kért kölcsön, az egyiknek összetört a lencséje, míg a másik kisebb sérülést szenvedett. A robbanás ideje alatt Frazier barátja a híd fölött tartózkodott, hogy egy helikopterből légi fényképeket készítsen. Innen sikerült felvételeket készíteni arról, ahogy a híd egy 90 méteres szakasza por- és füstfelhőbe burkolózva összeomlik.

Az 1928-ban épített híd a Girardeau foknál halad át a Mississippi folyón, összekötve Missouri és Illinois államokat. Mivel a híd közelében átadtak egy újat, Missouri állam Közlekedési Minisztériuma elrendelte a négy régi híd felrobbantását. A tudósítások szerint mintegy 300 kg dinamitot helyeztek el az illinoisi oldalon, azzal a szándékkal, hogy olyan robbanást idézzenek elő, amelytől a híd összeomlik, és nem darabokra törik.

Frazier olyan pontot talált az első betonpillértől mintegy 70 méterre, ahonnan reményei szerint kiválóan meg tudja örökíteni a robbanást. Úgy tervezte, hogy a robbantási területtől 240 m távolságra lévő biztonsági zónában lesz majd, és egy digitális adó-vevő berendezést használ majd a fényképezőgép zárszerkezetének elsütéséhez. Rájött azonban, hogy a távirányítók 180 méteren túl már nem működnek, így hát engedélyt kért a Közlekedési Minisztériumtól, hogy közelebb mehessen. Végül földmunkagépek mögött bújt meg.

˝Fogalmam sem volt, hogy ilyen hatás éri majd a fényképezőgépeket, máskülönben nem állítottam volna őket oda˝ – mondotta. Frazier szerint a robbanásban kb. 15.000 dollár értékű felszerelés ment tönkre. Mindenesetre bölcs nyugalommal tekint a veszteségre. ˝Az a tény, hogy a SanDisk kártyám mindezt túlélte, egyszerűen csodálatos. Tartósságát és gyorsaságát kiválóan bizonyítja, hogy megörökítette a szanaszét repülő híddarabokról készült képet, mielőtt a fényképezőgép tönkrement volna˝ – tette hozzá.

A Frazier által használt CompactFlash kártya a SanDisk régebbi, standard flash kártya termékcsaládjából való. A cég most kétfajta professzionális színvonalú, nagy teljesítményű flash memóriakártyát gyárt, ezek a SanDisk Ultra II és a SanDisk Extreme. Az Extreme kártyát úgy tervezték, hogy robusztus szerkezete kibírja a szélsőséges körülmények okozta kemény bánásmódot, a hőséget és a fagyokat is.

˝Meséltek már a kártyáinkról néhány elképesztő történetet, melyek légi katasztrófákat vészeltek át, és havonta kapunk ˝az Önök kártyája túlélte a mosógépemet˝ című e-maileket, de ehhez hasonlót még mi sem láttunk soha˝ – fejtette ki Tanya Chuang, a SanDisk Ultra II és Extreme termékcsaládokért felelős marketingigazgatója. ˝Amennyiben szabványos analóg filmet használt volna, az valószínűleg cafatokra szakadt volna. De a SanDisk flash memóriakártya segítségével szerencsére szert tehettünk egy ilyen rendkívüli digitális képre, mely bemutatja egy fényképezőgép utolsó pillanatát˝.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés