Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Celsius H760 – Az ideális munkaerő

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Celsius H760 – Az ideális munkaerő

A Fujitsu már több ízben is komoly erőműveket küldött a szerkesztőségünkbe, de a legújabb Celsius sorozatú, H760-as modell mindegyiken túltesz. A nem is hagyományos laptopként, hanem mobil munkaállomásként aposztrofált készülék ugyanis rendkívül erős hardverrel rendelkezik, méghozzá úgy, hogy közben hordozható maradt.

Nem apró!

Bár kétségtelen, hogy a Celsius H760-as hordozható, a 2,75 kg-os súlya, és 35 mm-es vastagsága jeletősen meghaladja az átlagot. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne elviselhető, csak azonnal érzi az ember, hogy itt valami többről van szó. Pedig szó sincs róla, hogy a mérnökök ne adtak volna bele mindent a könnyítésbe, hiszen a készülék vázának legnagyobb részét magnézium alkotja, a fedlap és a csuklótámasz pedig alumíniumból készült. Az újdonság tehát rendkívül masszív, a vásárló így úgy érezheti, hogy az örökkévalóságnak vásárolta legújabb eszközét.

39410_39004_G4319_CELSIUS_H760_right_side_Win10_2000x1240-1

Dicséret illeti még a szemkápráztató, 15,6 colos, 4K felbontású képernyőt is, az IPS panellel rendelkező, matt egység ugyanis rendkívül szép színekkel operál és a betekintési szöge is kiváló. Alapáron ugyan “csak” Full HD felbontású kijelző jár a H760-ashoz, de én mindenképpen kifizetném a 3840 x 2160 pixeles megjelenítő felárát.  Sőt, a csuklónak köszönhetően a kijelző 180 fokig kihajtható, azaz biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelő pozíciót. A megjelenítő alatt a QWERTY gombsorral is ellátott, teljes értékű billentyűzetet találjuk, amelyhez egy piros betét is tartozik, ezzel ügyesen dobták fel a fekete-szürke formavilágot.

39008_CELSIUS_H760_-_dynamic

Ezen a területen találjuk még az elfogadható méretű, többujjas használatra is képes, ám valamiért fizikai gombokkal is ellátott touchpadet (erről már leszoktak a gyártók a legtöbbnél az üveg burkolat alatt van minden) és a PalmSecure vénaszkennert, amely a hagyományos ujjlenyomat-olvasóknál jobb hatásfokkal működik. Ez ugyanis nemcsak egy ujjat, hanem a tenyér teljes érhálózatát figyeli, méghozzá úgy, hogy egyetlen másodperc alatt 5 millió pontot azonosít. Nem meglepő, hogy a csatlakozók oldalra kerültek, a két USB 3.0, egy USB 2.0, egy VGA, egy Ethernet, egy DisplayPort, két jack és egy töltő port mellett még egy USB-C foglalat is található. Nem hagyták le még az SD és SmartCard olvasót sem, a HDMI viszont sajnálatos módon kimaradt. Ha valaki könnyebbé tenné a készülékét, az bizonyosan élvezni fogja, hogy az a DVD-író mindenestül kivehető, a helyét pedig vagy egy üres, súlycsökkentést szolgáló modullal, vagy egy extra akkumulátorral “tölthetjük fel”.

39006_CELSIUS_H760_-_interfaces_lpr

Ha már itt járunk, megemlíteném, hogy az alap egység sem kicsi, hiszen 71 wattórás egységet préseltek be a készülékházba a japán mérnökök. Érdekesség, hogy nem oldalt, hanem épp az akkumulátor mögött kapott helyet a SIM-kártya foglalata. Ahogyan az aksi, úgy a merevlemez és a RAM modulokat védő fedél is könnyedén eltávolítható, így ha időközben bővítenénk a készüléket, azt gond nélkül megtehetjük.

Elképesztően erős

Tesztkészülékünknél nem bízták a véletlenre, a masszív készülékház ugyanis az Intel négymagos, Xeon E3-as processzorát rejti, amely alaphelyzetben 2,9 GHz-es órajelen működik, de akár 3,8 GHz-es túlhajtásra is képes, ha a feladat úgy kívánja. Az ebben lévő HD Graphics P5300-as integrált grafikus chip mellé még az Nvidia Quadro M2000M típusú VGA is beépítésre került. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor még 32 GB RAM is került a 256 GB-os SSD-vel is osztozó burkolat alá, azaz nyugodtan mondhatjuk, hogy elképesztően erős készülékről beszélünk.

39376_FUJITSU_CELSIUS_H760_-_right_view_-_ABC

Akadásnak, megingásnak nyoma sincs, a Windows 10 csak kevés számítógépen érzi ilyen jól magát. Talán nem véletlen, hogy átlagos felhasználás mellett (ebbe egy 4K-s film megnézése is beletartozik), néma csöndben teszi a dolgát a készülék, hangot és érezhető melegedést csak videóvágás vagy izmosabb játék során tapasztalunk, ilyenkor azért jelzi az eszköz, hogy “zajlik a meló”.

39412_39003_G4318_CELSIUS_H760_front_view_Win10_2000x1240-1

Hasznos, hogy ha sokat használjuk út közben (és miért ne tennék?), a Fujitsu újdonságát, akkor előfordulhat, hogy a ventillátor körül rengeteg por gyűlik fel. Szerencsére ezt egy fedél eltávolítása után orvosolhatjuk, hiszen lehetőség van a hőleadó hűtőborda portalanítására. Apropó út közbeni használat, megemlíteném, hogy a 71 Wh-ás akkumulátor igencsak jól működteti a munkaállomást, nálam közepesnél valamivel nagyobb fényerővel, átlagos használat mellett 4 órán át működött a H760-as, de ez akár 5-6 óráig is kihúzható, értelemszerűen visszafogottabb használattal.

Nem lehet belekötni

Na jó, ez azért nem igaz, a HDMI port hiánya és a legtöbb Ultrabookénál gyengébb touchpadot azért érheti némi kiritka, de gyakorlatilag ennyivel elintézhető a Fujitsu H760-asra szánt negatív kommentek száma. A gyönyörű kijelző, a masszív építési minőség és az elképesztően erős hardver ideális munkaállomást varázsol a H760-osból, így gyakorlatilag csak az ár az, ami eltántoríthatja a vevőket. A sorozat körülbelül fél millió forinttól indul, de ez lazán 1 millió fölé is mehet, tesztalanyunk is ez utóbbi kategóriában játszott. Nem olcsó tehát a Fujitsu újdonsága, de akinek hordozható munkaállomásra van szüksége és nem elégszik meg a közepessel, az biztosan jól jár majd a modellel.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés