Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lézer a harcmezőn

Smart home

Lézer a harcmezőn

Már kellő rombolóerővel bír a sugárfegyver.

Sci-fi filmek elengedhetetlen kellékeként ismert a lézerfegyver; a koherens fénysugárzást gyilkolásra használó történetek kelléke azonban nemrég nagy lépést tett a valósággá válás útján. Az USA-beli Northrop Grumman bejelentette, hogy szilárdlézeres készüléke 105,5 kilowattos energiát préselt ki magából. A 100 kilowattos küszöbérték elérése igazi mérföldkőnek számít a lézer hadászati célú alkalmazását illetően; hiszen ez a teljesítmény már kellően nagy pusztítóerőt képvisel ahhoz, hogy felhasználásával hadászati jelentőségű fegyverek készülhessenek.

Persze nem ez lesz az első alkalom, hogy harci célokból lézerfegyvert készítenek. A korábbi fejlesztések azonban mind kémiai lézerrendszereket alkalmaztak, olyant, mint amilyen az amerikai légierő átalakított Boeing 747-esén teljesít szolgálatot. Az Airborne Laser azonban nagy és közvetlen környezetére is veszélyes, míg a szilárdlézeres modell jóval kompaktabb kialakítású. A rendszer több erősítőből áll össze, mindegyik nagyjából 15 kW-nyi teljesítményre képes. Ezeket összekötve tudta meghaladni a vállalat a 100 kW-os limitet.

Lézer a kutatólaboratóriumban

A Northrop első tesztje öt percig futott, és ennek során kapták a fenti impozáns eredményt. Később közel másfél órán keresztül „nyúzták” a rendszert 100 kilowatt felett, és azt is gond nélkül kibírta. Említésre méltó, hogy a prototípusnak nulláról mindössze hattized másodpercig tartott elérni a maximális energiaszintet.

A kísérletre a Pentagon Joint High Power Solid State Laser (JHPSSL) programjának keretében került sor. A harctéri lézerfegyver előállítására indított projekt révén azt is megállapíthatta a Northrop, hogy a mostani, 100 kilowattos teljesítmény már több mint elegendő. Számos, katonai szempontból fontos hatás ennek az energiaszintnek a feléből vagy negyedéből is elérhető, amennyiben a sugárnyaláb minősége megfelelő.

A Northrop lézerfegyver-rendszer bemutatóeszköze

Ugyanakkor hiába értek el szép eredményeket kutatólaboratóriumi körülmények között, a harctéren egyelőre még nem jelennek meg ilyen fegyverek. „Még mindig nehéz egy kicsit.” – nyilatkozta Dan Wildt, a Northrop közvetlen energiarendszerek programjáért felelős alelnöke az LA Times-nak. Mindamellett meg kell oldani a terepen való kompakt hűtést is – ezen nehézségek legyűrése pedig becslések szerint további 100 millió dolláros anyagi támogatást igényel.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés