Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dawn küldetés elhalasztva

Smart home

Dawn küldetés elhalasztva

Július helyett szeptemberre módosult a dátum.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala többszöri késlekedés után szeptemberre halasztotta a Dawn űrszonda indítását. Az űreszköz feladata, hogy felderítse a Naprendszerünkben a Mars és a Jupiter pályája között található, úgynevezett kisbolygóövezet nagyobb égitesteit. Bár manapság már több tízezer kisbolygót ismerünk, de számuk elérheti a több milliót is. Az űrszonda felküldése legutóbb július 6-án lett volna esedékes, ám a rossz időjárás miatt egy esetleges villámcsapástól félve az üzemanyagot sem sikerült feltölteni.

Az indítást azért halasztották el újfent, mert nem állt rendelkezésre olyan légijármű, amely a Delta II telemetriai adatait továbbította volna, így a döntés értelmében legközelebb szeptemberben próbálkoznak a fellövéssel.

„A lépés fő indoka nem csak az, hogy kevés volt a megfelelő alkalom a Dawn felbocsátásához júliusban, hanem az is, hogy ütközött volna a Phoenix Mars Lander augusztusi indítási előkészületeivel” – áll a NASA bejelentésében. Természetesen a Dawn tudományos célkitűzései továbbra is fennállnak, gyakorlatilag csak a kilövési időpont módosult.

A Phoenix Mars Lander a víz bizonyítékait hivatott feltérképezni a Marson, a Dawn űrszonda pedig három milliárd mérföld megtétele után a kisbolygóövezet két nagyját, a Ceres és a Vesta égitesteket tanulmányozza majd, információkat szolgáltatva a Naprendszerünk aszteroidáiról.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés