Connect with us

Hirdetés

technokrata

Költségkímélő megoldás a memóriabővítés

Laptop

Költségkímélő megoldás a memóriabővítés

A Kingston Technology Company Inc., a világ legnagyobb független memóriagyártó vállalatának tapasztalatai szerint a memóriabővítés egyre inkább előtérbe kerül a cégek informatikai tervezésében.

Annál is inkább, mivel a memóriabővítés költsége átlagosan 90%-kal alacsonyabb, mint egy új rendszer beszerzése. A teljes informatikai rendszer cseréje rendkívül költséges beruházás, melyet a személyi számítógépek és kiszolgálók fejlesztésével akár 3 évvel el lehet halasztani. Az infrastruktúra fejlesztése a számottevő pénzügyi megtakarítás mellett a környezeti terhelést is csökkenti.

A rendszer fejlesztése vs. cseréje

“Bizonyára sok vállalat számára ismerős a helyzet, hogy kiszolgálója már nem bírja a terhelést, a teljesítmény zuhan, miközben a rendelkezésre álló pénzkeret meglehetősen szűk. A szervezetek egyre nagyobb százaléka ismeri fel itthon, hogy hasonló helyzetekben a rendszer memóriájának bővítése a legjobb megoldás, mely költségkímélő és hatékony választ ad a felmerült problémákra” – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

A Kingston Technology tapasztalatai szerint, a vállalatok nagy része a rendszer teljes cseréjét későbbre halasztotta, és a szerverek, asztali és mobil számítógépek élettartamát memóriabővítés segítségével hosszabbítja meg. E tendenciát erősítette egyrészt az utóbbi hónapok nehéz gazdasági helyzete, másrészt az Intel Nehalem processzor megjelenése. Utóbbi miatt sokan elnapolják beszerzéseiket, hogy később már olyan rendszereket vásárolhassanak, melyek az új Intel Nehalem processzorral jól együttműködnek és, melyeket megfelelően teszteltek.

Itt az idő az infrastruktúra cseréjére?

Az informatikai tervezés feladata, hogy a vállalat informatikai rendszerét folyamatosan karbantartsa, illetve a megfelelő irányba fejlessze. Sajnos előfordul azonban a tervezés során, hogy nem vizsgálják meg a valódi igényeket, így például a számítógépeket a legújabb processzorokkal látják el, holott azokra nem is lenne szükség az átlagos irodai műveletek elvégzéséhez.

Gyakori probléma, hogy a szervezetek nem használják a gépparkot a felhasználhatóság végső határáig, hanem egyből lecserélik, amint a műszaki paraméterek a piaci átlag alá esnek. Az infrastruktúra cseréje előtt azonban mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy létezik-e más megoldás a teljesítmény javítására. Ezt főleg akkor kell fontolóra venni, ha a rendszert korábban egyszer sem bővítették még.

A memóriabővítés előnyei

Ahhoz, hogy a vállalatok javítani tudják a beruházás megtérülését, illetve csökkenthessék a teljes birtoklási költséget, fontos, hogy megfelelő sebességű, kapacitású, illetve energiafogyasztású memóriamodulokat válasszanak.

Amennyiben a rendszer különböző sebességű memóriamodulokat is támogat, érdemes a legmagasabb sebességűt választani. A különböző sebességű memóriamodulok ára közötti különbség viszonylag alacsony, a nagyobb sebességű modul által azonban már jelentős teljesítménynövelés érhető el.

A memóriabővítésénél a tárkapacitás terén is a “nagyobb jobb” elv érvényesül. A nagyobb tárkapacitású memóriák alkalmazása számos előnnyel jár a vállalatok számára. Javítják például a rendszer skálázhatóságát, és a limitált számú memória befogadására alkalmas rendszereknél későbbi memóriabővítésre is lehetőséget adnak. A ritkábban elhelyezett moduloknak emellett alacsonyabb az energiafogyasztásuk és kevesebb hőt termelnek. A rendszer működéséhez szükséges energia csökkentését alacsony fogyasztású modulokkal is elő lehet segíteni.

A memóriabővítést a processzor cseréjekor is érdemes számításba venni, hiszen ahhoz, hogy az új processzor maximális teljesítményen üzemelhessen, megfelelő mennyiségű és minőségű memóriára van szükség.

A memóriabővítés előnyeit tesztek is igazolják

A Kingston Technology tesztjei szerint a vállalatok 15% energiát takaríthatnak meg, ha 2GB-os modulok helyett 4GB-osakat használnak. Ha figyelembe vesszük, hány kiszolgálóra és memóriamodulra van szükség egy modern adatközpontban, ez jelentős pénzügyi és környezetvédelmi megtakarítást jelent.

A VeriTest kutatóintézet által, két különböző kiszolgálórendszeren elvégzett teszt is bizonyította az infrastruktúra fejlesztésének gyakorlati hasznosságát. A felmérés szerint további memória hozzáadása után az összteljesítmény növekedése optimalizálja a webkiszolgálók működését. Más fejlesztési lehetőségekkel, például processzorok hozzáadásával vagy merevlemezek kapacitásának bővítésével összehasonlítva, a memóriabővítéssel sokkal nagyobb teljesítménynövekedés érhető el. Az 512MB-ról 4GB-ra való bővítést követően a memóriamennyiség nyolcszorosára, míg a feldolgozott kérések száma 26-szorosára nő.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés