Connect with us

Hirdetés

technokrata

Processzorhiány

Laptop

Processzorhiány

Máris 20 százalékkal emelkedtek az árak.

Habár nem telt el sok idő azóta, hogy az Intel piacra dobta 45 nanométeres gyártási eljárással készülő E8000-es processzorait, máris készlethiány mutatkozik a lapkákból, állítják tajvani források. Az alacsony volumenű termelés pedig felverte az árakat – jelenleg a szokottnál (az Intel mindig azonos árakat használ adott kategóriájú CPU-inál) mintegy 20 százalékkal kell többet fizetni a legújabb, alacsonyabb fogyasztású központi vezérlőegységekért. Ez persze arra késztette a vásárlók egy részét, hogy kivárjanak és/vagy a régebbi technológiával készült processzorokba ruházzanak be.

Két hét – nagyjából ennyi telt el az asztali szegmens számára fejlesztett E8000-es család bemutatkozása óta. A lapkák január 20-án kerültek bejelentésre, de úgy látszik, az Intel elszámolta magát, ami ahhoz vezetett, hogy nem állítottak, nem állítanak elő elegendő mennyiséget ezekből a chipekből. Az E6000-es családból ugyanis még annyi darab maradt a vállalat „nyakán”, hogy a készlethiány által felvert árak miatti érdeklődéscsökkenésből származó, olcsóbb processzorokhoz való (vissza)fordulást akarja kihasználni arra, hogy kisöpörje a raktárakat.

Az új, 45 nanométeres eljárással készülő központi vezérlőegységek termelésének visszafogása ellenére a régebbi, 65 nanométeres csíkszélességű CPU-k iránti érdeklődés nem nőtt számottevő mértékben. Annak ellenére, hogy például az E8400-as lapka korábbi, 210 dolláros ára számos forgalmazónál 257 dolláron áll; más kereskedők pedig speciális hardverek kapcsolt megvételéhez kötik az eredeti árú vásárlást.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés