Connect with us

technokrata

Történelmi fordulat a hazai PC-piacon

Laptop

Történelmi fordulat a hazai PC-piacon

Több notebook kel el idén, mint asztali számítógép.

2007 lesz az első olyan év a magyar PC-piac történetében, amelynek során több hordozható számítógépet értékesítenek, mint asztali PC-t. Az IDC negyedéves PC felméréseiből kiderül, hogy 2006 III. negyedévétől kezdve a hordozható számítógépek eladásai rendre meghaladják az asztali modellekét. A mobilitás dinamikus előretörését jelzi, hogy míg a magyarországi asztali számítógép-eladások 2007. első felében közel 20%-kal csökkentek, addig a notebookok forgalma másfélszeresére emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az asztali PC-k csökkenő áraik és növekvő teljesítményük ellenére sem képesek tartani a versenyt mobil társaikkal. 2007. I. félévében a 200 ezer eladott számítógépre már közel 120 ezer notebook jutott.

Fauszt Gábor, az IDC PC-elemzője szerint a dinamikus növekedés mögött egyrészt a KKV-k állnak, a mobilitás iránti igény talán ebben a szegmensben a legnagyobb. A magyarországi kis- és középvállalatok azzal is igyekeznek növelni hatékonyságukat, hogy egyre intenzívebben használják ki a mobil munkavégzés nyújtotta előnyöket. A nagyvállalati szegmensben is megfigyelhető az előretörés, költségtakarékossági okokból ugyanis egyre preferáltabb a távmunka. Fauszt Gábor véleménye szerint a mobil szélessávú szolgáltatások terjedése és a mobilszolgáltatók kapcsolódó előfizetési akciói úgyszintén segítik a notebook eladásokat, sőt, amint a vezeték nélküli internet-hozzáférés ára eléri a vezetékesét, egy további erős keresleti hullámra lehet számítani. A vezeték nélküli helyi hálózatok terjedése is serkentőleg hat, ugyanis a munkahelyen belüli rugalmasabb munkavégzés mellett a bevezetési és bővítési költségei is kisebbek a vezetékes LAN-nál.

Érdekes módon – a megszorítások ellenére – az otthoni felhasználók súlya is nő. Ennek legfőbb oka, hogy a PC gyártók és a nagy áruházláncok versenye erős árletörő hatással bír, melynek köszönhetően a hordozható PC-k átlagára az elmúlt egy év során mintegy 10%-kal csökkent. Az otthoni felhasználókra jellemző, hogy leginkább az olcsó modelleket keresik, és az áruházak aktuális akciói erősen befolyásolják döntéseiket. A notebookok vásárlása mellett szól az is, hogy teljesítményük mára versenyképes az asztali számítógépekével, sőt a háztartásokban már egyfajta státusszimbólumnak is számítanak.

Ami a jövőt illeti, a notebook piacon továbbra is folytatódik a dinamikus áresés. Az eladott darabszám átlagos éves növekedési üteme meghaladja a 12%-ot, és 2011-re várhatóan már évi fél millió notebook talál majd gazdára itthon. A bővülést a növekvő teljesítmény, a tovább csökkenő árak, valamint a vállalati és az otthoni szegmensben egyaránt erősödő mobilitás iránti igény fogja hajtani.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák