Connect with us

technokrata

Kipróbáltuk: Ethernet helyett elektromos vezetéken internetezni

Laptop

Kipróbáltuk: Ethernet helyett elektromos vezetéken internetezni

A lakást, irodát elcsúfító kábelek eltüntetésének egyik módszere, ha az elektromos hálózatot használjuk.

Már évek óta olvasni lehet a különböző, elektromos rendszereken keresztül kialakítható hálózati csatlakozásokról – az Egyesült Királyságban tavaly már tesztüzemben is kipróbálták ezt a fajta Internet-hozzáférést. Az igazi áttörés azonban mindmáig várat magára; pedig ha máshol nem is, az otthoni kis irodai hálózatok kialakítását nagyban megkönnyíthetné ez a módszer. Hiszen így megspóroljuk a hosszú UTP-s kábelek lefektetésének költségét – áramvezeték szinte minden falban van. Az igényt felismerve hozta létre a Netgear XE104-es adapterét, melyet nemrég tesztelésnek vetettünk alá.

A csak belső használatra tervezetett adapter világoszöld-kék dobozának legnagyobb részét maga a készülék foglalja el, emellett jár hozzá egy UTP kábel, a telepítést segítő papírok, illetve egy CD is. Ez utóbbira ideális esetben nem is lesz szükség, legalábbis a Netgear leírása szerint külön szoftveres telepítés nélkül működnie kell a rendszernek. Hamarosan kiderül, hogy így van e.

Az XE104 hagyományos, kétágas csatlakozóval rendelkezik, melyet bármelyik európai szabvány szerint készült, 230 voltos hálózati feszültséggel rendelkező konnektorba be lehet dugni (a hivatalos leírás szerint 100 és 240 voltos feszültséget képes elviselni, illetve 50-60 Hz-es frekvenciát). Az ajánlás szerint azonban érdemes olyan lyukba csatlakoztatni, ami közvetlenül a falban levő elektromos vezetékekhez tartozik; a Netgear nem ajánlja a kapcsolóval ellátott és/vagy hosszabbítós megoldásokat. Ekkor ugyanis csökkenhet az adatátviteli sebesség maximuma (ennek elméleti értéke 85 Mbps), vagy akár meg is szűnhet a kapcsolódási lehetőség.

Maga az adapter három LED-et tartalmaz, az első zöld fénnyel jelzi, ha elektromosan aktív a készülék. A második, kék színű LED a helyi hálózat felállása esetén világít – amennyiben nem talál a hálózaton másik, hasonló eszközt, akkor természetesen nem ég. A harmadik LED pedig zöld villogással az Ethernet adatforgalmat jelzi. A készülék két oldalán négy darab 10/100 Mbps-os sebességet kínáló port található, melyek aktivitását további két fénykibocsátó dióda mutatja. Az első akkor világít, ha 100 Mbps-os hálózatra csatlakozik a készülék, a második pedig akkor, ha csatlakozva van, de éppen nincs adatforgalom (információátvitel esetén villog).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd