Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kipróbáltuk: Ethernet helyett elektromos vezetéken internetezni

Laptop

Kipróbáltuk: Ethernet helyett elektromos vezetéken internetezni

A lakást, irodát elcsúfító kábelek eltüntetésének egyik módszere, ha az elektromos hálózatot használjuk.

Már évek óta olvasni lehet a különböző, elektromos rendszereken keresztül kialakítható hálózati csatlakozásokról – az Egyesült Királyságban tavaly már tesztüzemben is kipróbálták ezt a fajta Internet-hozzáférést. Az igazi áttörés azonban mindmáig várat magára; pedig ha máshol nem is, az otthoni kis irodai hálózatok kialakítását nagyban megkönnyíthetné ez a módszer. Hiszen így megspóroljuk a hosszú UTP-s kábelek lefektetésének költségét – áramvezeték szinte minden falban van. Az igényt felismerve hozta létre a Netgear XE104-es adapterét, melyet nemrég tesztelésnek vetettünk alá.

A csak belső használatra tervezetett adapter világoszöld-kék dobozának legnagyobb részét maga a készülék foglalja el, emellett jár hozzá egy UTP kábel, a telepítést segítő papírok, illetve egy CD is. Ez utóbbira ideális esetben nem is lesz szükség, legalábbis a Netgear leírása szerint külön szoftveres telepítés nélkül működnie kell a rendszernek. Hamarosan kiderül, hogy így van e.

Az XE104 hagyományos, kétágas csatlakozóval rendelkezik, melyet bármelyik európai szabvány szerint készült, 230 voltos hálózati feszültséggel rendelkező konnektorba be lehet dugni (a hivatalos leírás szerint 100 és 240 voltos feszültséget képes elviselni, illetve 50-60 Hz-es frekvenciát). Az ajánlás szerint azonban érdemes olyan lyukba csatlakoztatni, ami közvetlenül a falban levő elektromos vezetékekhez tartozik; a Netgear nem ajánlja a kapcsolóval ellátott és/vagy hosszabbítós megoldásokat. Ekkor ugyanis csökkenhet az adatátviteli sebesség maximuma (ennek elméleti értéke 85 Mbps), vagy akár meg is szűnhet a kapcsolódási lehetőség.

Maga az adapter három LED-et tartalmaz, az első zöld fénnyel jelzi, ha elektromosan aktív a készülék. A második, kék színű LED a helyi hálózat felállása esetén világít – amennyiben nem talál a hálózaton másik, hasonló eszközt, akkor természetesen nem ég. A harmadik LED pedig zöld villogással az Ethernet adatforgalmat jelzi. A készülék két oldalán négy darab 10/100 Mbps-os sebességet kínáló port található, melyek aktivitását további két fénykibocsátó dióda mutatja. Az első akkor világít, ha 100 Mbps-os hálózatra csatlakozik a készülék, a második pedig akkor, ha csatlakozva van, de éppen nincs adatforgalom (információátvitel esetén villog).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés