Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kisebb processzorok – összekapja magát az AMD

Laptop

Kisebb processzorok – összekapja magát az AMD

Natív négymagos kialakítás, 45 nanométeres gyártási eljárás, DDR3 támogatás.

A nyáron fogja bejelenteni a mostanában igencsak bajban levő chipgyártó vállalat a 2003-as megjelenése óta első, K8-ast érintő komoly architekturális változást. A K10-nek nevezett mikroarchitektúra (melyről bővebben itt írtunk) elsőként a szerverpiacon debütál, hiszen itt a legfontosabb, hogy a vállalat élenjáró teljesítményt tudjon felmutatni – ez lesz a Barcelona család.

Mit kell tudni dióhéjban a K10-ről? Natív négymagos kialakítása lesz, ami azt jelenti, hogy – szemben az Intel Core 2 Quad megoldásával, ahol tulajdonképpen két kétmagos CPU-t tokoztak össze – ez már „gyárilag” négymagosnak készül, annak minden előnyével együtt. Érdemes kiemelni az osztott harmadszintű gyorsítótárat (L3 cache), a Hypertransport-3 támogatását és az AM2-es foglalatú alaplapokkal való visszafelé kompatibilitását is, valamint a DDR3 memóriák integrált vezérlőn keresztüli támogatását.

Az új információ pedig az, hogy az AMD 2008 második felében, tehát durván egy, másfél év múlva megkezdi a K10 architektúra 45 nanométeres gyártási eljárással való előállítására migrálását, ezzel párhuzamosan alkalmazni fogja a SOI (silicon on insulator) technológiát is. A „szilícium szigetelőrétegen” azért jelentős változás, mert ugyan az Intel még idén áttér a 45 nanométeres csíkszélességre, a nagyobbik chipgyártó a hagyományos CMOS technikát alkalmazza processzorainál.

Processzormagok
Deneb névre keresztelte el az Advanced Micro Devices azt a processzorcsaládot, mely az első olyan CPU-kat tartalmazza, amik az új AM3 foglalatú alaplapokba kerülnek. A 2-es és a 3-as szám azt jelenti ez esetben, hogy milyen memóriákat támogat az alaplap – a 3-as értelemszerűen a DDR3 modulokat tudja befogadni. Visszatérve a központi vezérlőegységekre: ha addig nem megy csődbe a vállalat (és reméljük, ez nem következik be), akkor 2009 előtt nem sokkal piacra dobja a szintén 45 nanométeres Propus és Regor magos lapkákat, amik a 65 nanométeres Kuma és Rana középkategóriás processzorokat hivatottak váltani. A Propus gyakorlatilag egy-az-egyben azokkal a tulajdonságokkal rendelkezik majd, mint a Deneb, kivéve, hogy csupán két magot tartalmaz a tokozás alatt.

Végül, az egymagos Athlon 64 és Sempron lapkák konszolidálását hivatott szolgálni a Sargas család – ami tulajdonképpen a 65 nanométeres Spica mag lekicsinyítése lesz, az AM3 tokozás támogatása mellett.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés