Connect with us

technokrata

Véget ért a 24 órás programozóverseny

Laptop

Véget ért a 24 órás programozóverseny

A nemzetközi rangú esemény győztese pedig nem más, mint…

…a svéd csapat! Az emberpróbáló kihívás után a Fredrik Niemelä, Mattias de Zalenski, Per Austrin összeállítású Balloons’R’Us egység ünnepelhette győzelmét.

A nemzetközileg elismert Challenge24 hetedik alkalommal zajlott le sikeresen a Műegyetemen működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium közös rendezésében. A korábbi években tapasztalt élénk érdeklődés idén sem mérséklődött: 4 kontinens 31 országának iparban dolgozó profijai és amatőr programozói próbálták ki magukat a verseny internetes fordulóján. Az előző év vándorkupával visszatérő győztesei és második helyezettjei, valamint huszonnyolc másik háromfős csapat jutott el a döntő fordulóig.

A feladatokat Darabos Dániel és Németh András, a BME doktorandusz hallgatói készítették. A problémák megoldása a verseny hagyományainak megfelelően az informatikai tudományágak széles körű ismeretét követelte meg, az eredményes szerepléshez a gyors és precíz kódírási képesség mellett elengedhetetlen volt a hálózati, mesterséges intelligenciabeli valamint a számítógépes grafikai jártasság.

A feladat és az eredmények
A verseny kezdetével a csapatok egy-egy virtuális űrhajó fedélzetére kerültek. A mozgásképtelen gépeik űrbeli koordinátái számukra ismeretlenek voltak; a radart illetve a hajtóműveket maguknak kellett elkészíteniük. Hasonló módon a szerveren keresztül, hálózati úton szerelhették fel a játék későbbi menetéhez elengedhetetlen pajzsokat, lézerágyúkat illetve torpedókat. Az univerzumot a versenyzőkön kívül az ellenséges Alien Kwargok népesítették be; ők őrizték a bolygókon a kincseket. A megszerzett javakkal érdemes volt a „bankig”; elmanőverezni, mivel egy rivális csapat sikeres támadása az elvesztésüket jelentette. Pontokat a játékosok a kincsek gyűjtésével és a Kwargok illetve egymás megsemmisítésével szerezhettek. Az űrhajó elvesztése a csapat számára negyed óra szünetet jelentett.

A leghelytállóbb legénységnek a Balloons’R’Us csapat tagjai bizonyultak, akik meg is nyerték a versenyt. Az űrben eltelt egy nap alatt a bolygók felét bejárták, az azokat őrző Kwarg hajókat megsemmisítették és így ők készítették el a legteljesebb csillagtérképet. Párbajban szinte minden rivális csapatot legyőztek legalább egyszer és mindezzel összesen 11.150 pontot gyűjtöttek. A második helyezett 10.557 ponttal a szintén svéd Jon far bestamma lett, 9.010 ponttal a dobogó harmadik fokára pedig a harmadik svéd csapat, a Team KTH Itello állhatott. A délutáni eredményhirdetésen az 5000 Euró összértékű díjakat az első 10 csapat között osztották ki a rendezők.

A feladatok színvonalát a készítők sokéves versenyzői tapasztalata biztosította. Büszkén és elégedetten távozhattak, mivel a versenyzők is az utóbbi évek egyik legérdekesebb kiírásaként értékelték az űrháborút.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin