Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új Ati videokártyák – négy változatban

Laptop

Új Ati videokártyák – négy változatban

Részletes beszámoló az AMD/Ati Geforce 8800-asok ellen csatába induló grafikus vezérlőiről.

A The Inquirer online bulvárlap értesülései szerint az R600-as GPU család legalább négy kiadásban jelenik majd meg a videokártyákon. A kiszivárgott driverek és néhány marketinganyag leírása alapján ezek az eszközök (nem meglepő módon) képezik majd az X2000-es családot, egyes eszközök X2200 illetve X2400 kóddal jelentkeznek a terméktérképen.

Az első, fizikai méreteiben is tekintélyt parancsoló példány 30 centiméteres (12 inches) hosszúságával igazi óriás. Az XTX változat 1 GB-nyi GDDR-4 Samsung memóriát tartalmaz: a 16 memóriachip 512 bites memóriabuszon keresztül csatlakozik a GPU-hoz. A chipek órajele várhatóan 2,4 GHz (fizikailag 1,2 GHz) lesz. Ezekkel a képességekkel a kártya elérheti a hihetetlennek tűnő 154 GB/s-os sávszélességet (a 8800GTX hasonló értéke 86,4 GB/s).

A kompaktabb kiadás az R580-as (X1950XTX) és G80GTS videokártyák méreteihez (22-23 centiméter) illeszkedően kerül majd piacra. Ez lesz az X2x00 XT kiadás, mely sok tekintetben megegyezik a legnagyobb testvérrel, de lassabb órajelek jellemzik. A The Inquirer szerint ezen 512 MB-nyi GDDR-4 memória helyezkedik majd el.

A harmadik, X2x00XL változat a fentihez hasonló méretben kerül forgalomba, még szintén GDDR-4-es memóriával. Ezt is elsősorban az órajelek különböztetik majd meg a család legizmosabb tagjától, nyilván még alacsonyabb frekvenciákat hozva, mint az XT változatok. A negyedik a sorban pedig az X2000GT lesz, mely szintén 22-23 centiméteres mérettel rendelkezik. Ennél a kártyánál a memória tekintetében (is) eltérések vannak: az olcsóbb, jelenleg dömpingszerűen termelt GDDR-3 típusú chipek kerülnek a NYÁK-ra.

Érdekességképpen: a fenti négy kártyából három új tápcsatlakozót igényel; azok a változatok, melyek 9 inches méretben jönnek le a gyártósorról. Az XTX modellek két darab 6 tűs csatlakozót igényelnek működésükhöz. Hőmérsékletük alacsonyan tartásáról – szemben az Nvidia 8800GTS-ével – egyslotos hűtő gondoskodik (kivéve az XTX változatot), mely előny elérését az AMD/Ati mérnökei a 80 nanométeres gyártási eljárásra való áttérésnek tulajdonítják.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés