Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ahol nem kell aktiválni a Windows XP-t…

Laptop

Ahol nem kell aktiválni a Windows XP-t…

…ott a Microsoft még ennél is többet enged – például ˝bagóért˝ adja a Windows XP mellé – az Office XP-t is…

A helyszín Thaiföld (sajnos), a szereplők pedig a Thai kormány – és persze a Microsoft.

Utóbbi, válaszul a Thai kormány azon tervére, mely szerint olcsó linuxos gépekkel árasztaná el a piacot, úgy döntött, hogy ő is ad ˝némi˝ ˝kedvezményt˝ a Windows XP-t illetően – a versenyképesség megtartása céljából.

Döntésének erednényeképpen egészen odáig ment, hogy a jól ismert termékaktiválás szükségessége nélkül bocsátja a felhasználók rendelkezésére a Windows XP Home Edition operációs rendszert. De ez még mind semmi.

Teszi ezt ugyanis úgy, hogy a termék ára mindössze 36 dollárra (~8500 Ft) ˝rúg˝, és mindennek megkoronázásaként egy Office XP Standard Edition példányt is ˝hozzácsap˝ a csomaghoz. A thai felhasználók így ezzel a szoftvercsomaggal ˝felszerelt˝ komplett PC-hez – némi ˝rásegítéssel˝ potom 286 dollárért (~68.000 Ft) juthatnak hozzá, miközben a Föld más részein az Office XP Standard Edition egymagában 382 dollárba (~90.000 Ft) kerül.

Az olcsó (budget) PC megvásárlásához egyébként a Thai Információs, Kommunikációs és Technológiai Minisztérium (ICT) is hozzájárul, ám segítsége ˝mindössze˝ a hardveres összetevőkre ˝korlátozódik˝, míg a szoftveres ˝akció˝ teljes mértékben a Microsoft ˝műve˝. Hozzájárulásának célja a gyenge thai általános számítógépes alapműveltség erősítése.

Andrew McBean, a Microsoft Thailand ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a Microsoft ezen egyedi tervhez egyedi termékkel járul hozzá – a Windows XP Home Edition és az Office XP Standard Edition külön az ICT céljára limitált (?) változatát adják a progamhoz.

Eddig több mint 160 ezer budget PC talált gazdára Thaiföldön. A thai bankok a vásárlást megkönnyítő hitelkonstrukciót kínálnak a vásárlóknak.

Dion Wiggins, Gartner Asia-Pacific kutatási igazgatója emlékeztetett arra, hogy Thaiföld az a piac, ahol a kalózszoftverek szabadon rendelkezésre állnak. Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint a szoftvergyártó engedménye mögött így az a törekvés is felfedezhető, hogy termékeiért inkább kapjon keveset, mint semmit – ráadásul (hivatalos) piacot hódíthat a Linux ellenében. Ugyanis a felhasználók körében bevett szokássá vált, hogy az olcsó linuxos PC megvásárlása után a ˝szabad˝ operációs rendszert ˝letakarítva˝, máris telepítették a lopott Microsoft-szoftvereket.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a hír nem mai – a Bangkok Post című napilag tudósított róla több mint egy héttel ezelőtt. Azonban a hír annyira hihetetlennek hangzott, hogy ki kellett várnunk – vajon nem kacsa-e? Úgy tűnik, nem az…

Talán költői a kérdés, hogy Magyarországon mikor várható hasonló program az általános számítógépes alapműveltség növelésére? Egyelőre (?) ugyanis nálunk a (leendő) felhasználók fizetnek* a tudásért (például ECDL), miközben az nemzeti-állami érdek is. Aki pedig nem tud fizetni, az úgy marad – az iskolában csak a fiataloknak van esélye az ingyenes tudás megszerzésére. De számítógépet az állam nekik sem vesz*…

* kivéve a – limitált számú – pályázati úton biztosított lehetőségek



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés