Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem segít az Internet-korlátozás

Kütyük

Nem segít az Internet-korlátozás

Ismét elérhetetlenné vált az internetezés Észak-Afrikában egy rövid időre.

A hónap elején írtunk a Tunézia után Egyiptomban is kirobbanó forradalmi megmozdulásokról, melyek végül az ottani diktátor, Hoszni Mubarak elűzéséhez vezettek. A hosszú évtizedekig tartó korrupció, szegénység és a hatalomnak való kiszolgáltatottság azonban nem állt meg e két ország határainál, hanem végigterjedt gyakorlatilag az egész arab világra. Többek között a fenti két állam között található Líbiára is, ahol szintén elégedetlen emberek tízezrei vonultak az utcákra.

Moamer KadhafiA Moamer Kadafi vezetése alatt álló ország jelentős területeit elfoglalták a tüntetők, akik – akárcsak az elmúlt hetekben zajló más forradalmi megmozdulások esetében – nagy részben az Internetet használták tevékenységük koordinálására. Elsősorban a közösségi hálózatok révén, kvázi spontán szerveződtek a tüntetések, így Líbia ugyanahhoz az eszközhöz nyúlt, amivel Egyiptom is kísérletezett (mindhiába). Péntek este a helyi vezetés kiadta az utasítást, az ország pedig gyakorlatilag elérhetetlenné vált a világhálón keresztül.

Nem tartott azonban sokáig a korlátozás, vasárnap hajnalra helyreállt a rend, ismét elérhetőek a líbiai weboldalak, online szolgáltatások. A kormány – és így közvetve Kadafi – ellen tüntetők ismét twittelhetnek, ennek és a Google Maps-nek a segítségével megoszthatják a következő tiltakozó megmozdulások helyét.

libiai forradalom Google Maps mashup

Az ellenállók egyike, aki a Twitteren @arasmus néven tevékenykedik, készítette ezt a mashupot, ami a Google szolgáltatására „ráülve” ad vizuális információkat. Lefordítja a Twitteren érkező, vonatkozó üzeneteket, és megjelöli az általuk közölt események helyszínét és típusát. Általa bárki nyomon követheti a tüntetők útvonalát, a rendőrségi ellenőrzőpontokat, azt, hogy merre volt áramszünet, és hogy hol hányan haltak meg.

A borzongatóan hatékony eszköz újabb bizonyítéka az emberi leleményességnek. Kíváncsian várjuk, mi lesz a sorsa arasmus-nak, ha győz a forradalom (ha nem, akkor innen is sok szerencsét kívánunk túléléséhez).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés