Connect with us

Hirdetés

technokrata

Véget ér a konzolok ideje?

Kütyük

Véget ér a konzolok ideje?

Még 5-10 évet jósolnak a játékgépeknek.

Egy volt Microsoft felsővezető nemrég egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a dedikált videojáték konzolok eltűnésére lehet számítani a következő 5-10 évben. Sandy Duncan, aki korábban a Microsoft otthoni és szórakoztatási részlegének európai divízióját vezette területi alelnökként, a Thatvideogameblog website-nak fejtette ki a konvergenciáról, vagyis a technikai eszközök egybeforrásáról alkotott véleményét.

„Nagyon kockázatos üzleti modellen alapulnak [a konzolok], az új hardver létrehozása elképesztően magas költségekkel jár. Ugyanakkor létezik a más eszközökkel való összeolvadásának jelensége, erre példa a set top box. Napjainkban már nem sok technológiai különbség mutatkozik a merevlemezes digitális felvevőeszközök és egy Xbox 360 között. Nem hiszem, hogy 5-10 év múlva külön „doboz” lesz az emberek tévéje alatt; ezek a dolgok virtualizálódni fognak, egyfajta webes szolgáltatásként lehet majd elérni őket az előfizető tartalomszolgáltatójánál.” – foglalta össze Duncan.

A trend egy része már most is megvalósulni látszik. Többször beszámoltunk már mi is a Terminal hasábjain olyan szoftverek webesedéséről, amelyek (vagy amelyekhez hasonló feladatot ellátó más alkalmazások) korábban fizetős programként éltek, majd a Webre költözve szélesebb felhasználói bázishoz jutottak. Meg lehet itt említeni a szolgáltatását, vagy az Adobe által nemrég online-osított Photoshopot (ennek Express változata érhető el webes felületről, természetesen az eredetihez képest jelentősen lebutított funkcionalitással).

De más szolgáltatások is valóra váltak: hallgathatunk zenét, nézhetünk tévéadásokat, megoszthatjuk saját fényképeinket online, ugyanakkor vannak még hiányosságok: jó minőségű filmletöltést (vagyis inkább streaminget) mindmáig nem sikerült megvalósítani, a folyamatos sávszélesség-növekedés ellenére sem. A Duncan által vázolt rendszerű játszási formák pedig nem is ilyen jellegű problémát vetnek fel; voltaképp teljesen mindegy, milyen sávszélesség jutna így egy felhasználóra – itt a latency, azaz a késleltetés okoz problémákat.

Ennek ellenére a technikai összeolvadás folyamatos, elég csak a mobiltelefonokra gondolni: 8-10 évvel ezelőtt egyetlen fontos funkciója volt egy ilyen készüléknek – az ember legyen bármikor, bárhol elérhető. Manapság üzeneteket küldünk és fogadunk, fényképezünk, videózunk, zenét hallgatunk, filmet nézünk általuk, sőt, a legújabb trendek a VoIP révén ingyenes telefonálást, a GPS-chipek integrálásával pedig helyzetmeghatározást is behoznak mindennapjaink mobiltelefonjaiba.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés