Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többé nem lopják el telefonunkat, zenelejátszónkat?

Kütyük

Többé nem lopják el telefonunkat, zenelejátszónkat?

Egy új fejlesztés értelmetlenné teszi a kis (szórakoztató)elektronikai eszközök ellopását.

Az Apple nemrég adott be egy olyan szabadalmi oltalomra irányuló kérelmet az USA Szabadalmi Hivatalának, mely révén akár teljesen meg is szüntethető lenne a telefonok, PDA-k, GPS-ek ellopása. A New Scientist által „előásott” szabadalmi kérelem a „Protecting electronic devices from extended unauthorized use” címet viseli, és használatával egy egyszerű, mégis nagyszerű trükköt vethetne be a felhasználó, elektronikus kütyüinek védelmében.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy az ezen szabadalmat magukénak tudó készülékeket össze lehetne párosítani a hozzájuk adott töltővel, töltőkkel. Vagyis ha ellopják az ember zenelejátszóját, akkor az csak az akkumulátorban levő töltés erejéig lenne használható, lemerülése esetén viszont értéktelen hulladékká válna. Ezzel pedig értelmét is vesztené a lopás, hiszen ha széles körben elterjed a technika, és a (hordozható) elektromos készülékeket felvértezik ezzel a fejlesztéssel, akkor az eltulajdonítás után maximum néhány óra múlva már használhatatlanná is válna az eszköz.

Az Apple elképzelése szerint a felhasználó kezébe adnák a lopásvédelem bekonfigurálásának lehetőségét. Vagyis az adott készülék tulajdonosa maga határozhatná meg, hogy akarja-e használni a funkciót, és ha igen, akkor mely töltővel, töltőkkel párosítja össze, illetve beállíthat egy időzítőt, amin túl a készülék figyelné, hogy vajon hitelesített energiaforráshoz van-e csatlakoztatva. Sőt, Steve Jobs cége még a földrajzi határokra vonatkozó korlátozások szabályzását is bevette a szabadalomtervezetbe. Bármely, a fenti korlátok megsértése esetén bekövetkező eseményt követően a készülék arra kérné a felhasználót, hogy adja meg az előre meghatározott biztonsági kódot. Amennyiben ez sikerrel jár, akkor a készülék továbbra is használható marad, ám ha nem, akkor addig nem lehet újratölteni, amíg a megfelelő kódot be nem írják.

Arról nem szól a szabadalmi leírás, hogy mi történik abban az esetben, ha az eszköz resetelésre kerül, vagy a tulajdonos elfelejti, elveszti a jelszót. Természetesen azt sem lehet tudni, hogy ha elfogadja a szabadalmi hivatal a kérelmet, akkor mikor és melyik termékben jelenik meg először a lopásvédelem.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés