Connect with us

technokrata

Firefox 2.0.0.2 – Vista kompatibilitással

Kütyük

Firefox 2.0.0.2 – Vista kompatibilitással

Frissítés két hét múlva.

A Mozilla nemrég jelentette be, hogy a következő hónap elején újabb frissítést ad ki nyíltforrású böngészőihez, így azok verziószámai 1.5.0.10-re és 2.0.0.2-re emelkednek (a jelenlegi, 2.0.0.1-es kiadás letöltése itt). Erre azért van szüksége az alapítványnak, mert így akarja teljesen zökkenőmentessé tenni a felhasználók számára az operációsrendszer-váltást – a Firefox ugyanis olyan update-eket (is) kap, melyek révén nem okoz gondot majd az sem, ha Windows Vista környezetben futtatják. Amint arról többször is írtunk a Terminal hasábjain, az otthoni felhasználók számára január 30-án indul meg az új OS értékesítése.

A hátralevő bő két hétben a fejlesztők számára 60, eddig még ki nem javított hiba megszüntetésének feladata jelent kihívást (eddig már körülbelül 100 bugot kiszedtek az alkalmazásokból). Különös figyelmet fordítanak a Windows Vistával kapcsolatos hibabejelentések kivizsgálására. Emellett a kiadással az 1.5-ös generációt használók számára is megjelenik a könnyű frissítés lehetősége; melyet már csak azért is érdemes lesz minél hamarabb megtenni, mert a „másfeledik” generáció terméktámogatása április 24-én lejár.

Firefox 2
A Firefox továbbfejlesztése során számos felhasználói véleményt meghallgattak a Mozilla programozói. Többek között az internetezők szerették volna, ha a browser egyes fülei (tab) külön-külön is bezáró gombot kapnának. A kérés meghallgatásra talált: immár ott lapul a piros négyzetben világos X minden megnyitott fül jobb sarkában. Az új szoftver két lehetőséget kínál a fülekben megnyitott weblapok újranyitására. Az egyik – alapértelmezett -, hogy a monitor előtt ülő visszaállíthatja a megnyitott oldalakat; de az alkalmazás konfigurálható úgy is, hogy az öt utoljára meglátogatott oldal automatikusan kerüljön megnyitásra a lefagyást követően.

Immár a Firefox (is) rendelkezik jelszóhalász támadások elleni védelemmel. Az antiphishing szűrő azonban nem egyenként ellenőrzi a felhasználó által meglátogatott weblapokat és hasonlítja össze egy harmadik cég által karban tartott listával, hanem saját feketelistával rendelkezik, melyet, ha kell, félóránként frissít a cég. A szoftvert beépített szóellenőrzővel is ellátták – ehhez hasonlókkal szövegszerkesztő alkalmazásokban találkozhat az ember. Működési módja hasonlít a Microsoft Wordben használt technikához: pirossal húzza alá az általa nem ismert (hibás) szavakat, az ezekre való jobb kattintással pedig megjelenik egy menü, amiben ajánlásokat tesz a Firefox az adott szó másképp (helyesen) való írására.

Változott némileg a keresés folyamata is. A szoftver javaslatokat tesz, miután a felhasználó begépelte az integrált kereső beviteli mezőjébe egy szó első néhány betűjét. Ezek a javaslatok természetesen függenek az alkalmazott keresőmotortól – a Firefox 2.0 a Google, a Yahoo és az Ask.com motorjait használja. Azért, hogy ez a szolgáltatás ne zavarja a böngésző internetezőt, a javasolt kifejezések elkülönítetten jelennek meg, a keresőmező alatt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle