Connect with us

Megnevesített file-cserélők – vége az anonimitásnak!

Kütyük

Megnevesített file-cserélők – vége az anonimitásnak!

Tíz nagy-britanniai Internet-szolgáltató számára rendelték el, hogy fedjék fel egyes felhasználóik adatait.

Tizenkét hónapos vizsgálat után rendelkezett úgy a brit legfelsőbb bíróság, hogy fel kell fedni annak a 150 brit Internet-előfizetőnek a személyes adatait, akiket azzal vádol egy, a szoftverlopások ellen küzdő szervezet (Federation Against Software Theft – Fast), hogy illegálisan osztottak meg jogvédett programokat a Világhálón keresztül. A BT-nek, a Tiscalinak és még nyolc másik ISP-nek a következő két héten belül kell ezeket az adatokat a jogvédők rendelkezésére bocsátaniuk.

Operation Tracker néven indult az a vizsgálat, melyet a Fast kezdeményezett egy évvel ezelőtt. Ennek során 150 olyan szigetországbeli állampolgárra akadtak az Interneten, akik engedély nélkül tettek elérhetővé szoftvereket. Mivel azonban legtöbbjük hamis neveket és e-mailcímeket adott meg magáról a Világhálón keresztül, ezért a szervezet a bírósághoz fordult. Azt akarta elérni, hogy tegyék számára elérhetővé az érintettek neveit, címeit és egyéb személyes adatait – és a minapi döntést tekintve sikerrel is járt.

A szövetség nyilvánvalóvá tette, hogy amint birtokába kerül a szükséges információknak, azonnal a rendőrséghez fordul, illetve jogi lépéseket kezdeményez a megosztókkal szemben. „Könnyen leszedethetjük az Internetről a hivatkozásokat, de ez nem szünteti meg a szoftverkalózkodás gyökereit, mivel a linkek órákon belül megjelennek máshol.” – mondta John Lovelock, a Fast igazgatója – „Ehelyett jóval távolabbra mutató akciókat tervezünk, példát akarunk statuálni, hogy leállítsuk a lopásokat és a szerzői jogok semmibevételének szokását.”

Maximum két év börtönbüntetés szabható ki a szigetországban a jogvédett tartalmak engedély nélküli terjesztőire. Emellett pénzbüntetéssel is sújthatók az érintettek, melynek összege nincsen maximalizálva. A rendelkezés mégsem hat elég szigorral: a BSA jelentése szerint az Egyesült Királyságban használt szoftverek mintegy negyede lincenc nélkül használt, hamisított vagy kalózpéldány. Hazánkban ennek aránya valahol 40 százalék környén található.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom