Connect with us

Hirdetés

technokrata

Börtönbüntetések online vélemény miatt

Kütyük

Börtönbüntetések online vélemény miatt

Hol máshol kerülhetne erre sor, ha nem a kommunista vezetésű Kínában?

Az Amensty International (AI) jelentése szerint Kínában többeket is letartóztattak, majd börtönbe zártak pusztán azért, mert le merték írni véleményüket a Világhálón. Az AI értesítése szerint tavaly 54 ember került ebbe a helyzetbe internetes aktivitása miatt, ami 60 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Vannak olyan kínaiak is, akik azért nem kerülhették el a zárkát, mert információkat mertek leírni az Interneten az A-típusos tüdőgyulladás (SARS) terjedésével kapcsolatban.

Az emberi jogokat felkaroló szervezet elmarasztalta azokat az USA-beli forgalmazókat (Microsoft, Cisco, Sun Microsystems), amelyek az ehhez szükséges technológiákat a kommunista kínai kormányzat rendelkezésére bocsátották. ˝Arra szólítottuk fel azokat a cégeket, amelyek a technológiai megoldásokat leszállították és támogatják, hogy vessék be befolyásukat a hatalommal szemben.˝ – mondta Kate Allen, a szervezet brit igazgatója – ˝Arra kellene kérniük a kínai kormányzatot, hogy engedélyezzék a szólásszabadságot és engedjék szabadon az internetes tevékenységek miatt bebörtönzött embereket, mivel őket jelenleg alapvető emberi jogaikban korlátozzák.˝

Az AI példának felhozta a korábban egyetemi tanárként dolgozó He Depu esetét, akit 8 (!) év szabadságvesztésre ítéltek azután, hogy felforgató tevékenységre való buzdítás vádjában bűnösnek találtak tavaly októberben. A szervezet Huang Csi számítástechnikusról is említést tett, akit három évvel a letartóztatása után öt év börtönbüntetésre ítéltek csupán azért, mert külföldön élő kínaiak cikkeket tehettek fel a weboldalára (ezek az írások nyilvánvalóan nem a kommunista vezetést dicsőítették…).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés