Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zeneletöltés: immár komoly gond Franciaországban is

Kütyük

Zeneletöltés: immár komoly gond Franciaországban is

A világ negyedik legnagyobb zenepiacát is egyre jobban szorongatják a file-letöltés miatt kieső bevételek.

A SNEP (az USA-beli RIAA francia megfelelője) közölte, hogy most először estek vissza a hanghordozók eladásai az előző évhez képest a gallok hazájában. Jelentésük szerint 2002-ről 2003-ra 14,6 százalékkal apadtak az ebből származó bevételek, melynek értéke immáron 2,1 milliárd euró alá csökkent. Herve Rony, az SNEP vezérigazgatója szerint ennek oka a file-cserélő szolgáltatások (például a Kazaa) népszerűsödése és az egyre terjedő otthoni CD-másolás.

˝Nagyon hirtelen történt. Megfigyelhető ugyanakkor a kapcsolat a zenepiac hanyatlása és az Internet-hozzáférések bővülése között.˝ – mondta Rony a Reuters-nek egy interjúban – ˝Ez az első év, amikor azt mondhatjuk: Franciaországnak szembe kell néznie az Internet-krízissel.˝. Párizs ugyanis az elmúlt évig a ˝Nyugaton˝ lezajló események ellenpéldája volt: míg az USA-ban és Nyugat-Európa nagy részében jó néhány éve visszaesőben vannak a zeneeladásokból származó bevételek, addig Franciaországban még 2002-ben is bővült a piac.

Rony szerint a francia file-cserélőkkel szemben elkerülhetetlen a jogi fellépés, ám azt nem tudta megmondani, erre mikor kerülhet sor. Ráadásul az ország törvényei nem kínálnak hasonló védelmet a szerzői jogok birtokosainak, mint például Nagy-Britanniában vagy az USA-ban. Ezen okból kifolyólag nem sokat segíthetne egy ˝jogi keresztes háború˝, fejtegette az SNEP igazgatója. A francia zeneletöltők így (egyelőre) biztonságban vannak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés