Connect with us

Gyakorlatilag itthon a használtautó-piac minden más elsöpör

SAN FRANCISCO, CA - JUNE 09:  A used car with a for sale sign in its window sits on 19th Avenue on June 9, 2011 in San Francisco, California.  As the economy continues to falter and Japan recovers from the earthquake and tsunami, demand and prices of used cars have risen 30 percent over the past year. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Garázs

Gyakorlatilag itthon a használtautó-piac minden más elsöpör

Gyakorlatilag itthon a használtautó-piac minden más elsöpör

Először írtak át 200 ezernél több személyautót egy negyedév alatt

2018 második negyedévében új csúcsra ért a hazai használtautó-piac: a gazdát cserélt használt személyautók száma az időszak során elérte a 201 ezret, ami 20 ezerrel magasabb a valaha mért legnagyobb értéknél. A belföldi átírások száma mind májusban, mind júniusban példátlanul magas szinten, 70 ezer közelében mozgott. Az év első felében összesen 374 ezer volt használtautó-piac forgalma, ami 14 százalékkal szárnyalta túl az előző év hasonló időszakának szintjét.

untitled

A hazai személygépkocsi-állomány mindkét utánpótlási forrása: az új autók, valamint az import használt autók piaca is további komoly növekedésen van túl. Az újautó-eladások száma az első félévben 71 ezer volt, miközben a behozott használt autók száma elérte a 79 ezret. Előbbi érték 29, míg az utóbbi 8 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. Bár ez az együttesen 150 ezer személyautó közvetlenül nem a belföldi adásvételek számát növeli, az általuk lecserélt járművek gyorsan megjelennek az eladásra kínált járművek között.

A jelenlegi folyamatok alapján a használtautó-piacon 2018-ban jócskán megdőlhet a tavalyi 686 ezres rekord. Várakozásunk szerint a belföldi átírások száma az év végére akár 760 ezer fölé is emelkedhet. A növekedési trendet csupán egy további jelentősebb forintgyengülés tudná érdemben befolyásolni, ami visszafogná a forgalomba kerülő új és használt autók mennyiségét.

– jelzi előre Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Opelből és Volkswagenből a legnagyobb a választék

A belföldi használtautó-piacon az első félévben is toronymagasan az Opel vezeti az adásvételi listát 13,4 százalékos részesedésével. Jelenleg is fej-fej mellett zajlik a küzdelem a második helyért a Suzuki és a Volkswagen között. Most éppen a Suzuki áll hajszálnyival jobban 9,9 százalékos részesedésével, szemben a Volkswagen 9,8 százalékával. A Ford a negyedik helyen áll 8,3 százalékkal, a Renault 6,3 százaléka az ötödik helyre volt elegendő.

untitled2

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom