Connect with us

Aki autóval jár, akkor is hízik, ha sportol

20130129111316.jpg

Garázs

Aki autóval jár, akkor is hízik, ha sportol

A mindennap autóval munkába járók több súlyt szedhetnek fel magukra.

A mindennap autóval munkába járók több súlyt szedhetnek fel magukra, mint a vonatozást, buszozást vagy biciklizést választó társaik. Ez akkor is igaz, ha szabadidejükben rendszeres testmozgást végeznek – figyelmeztet egy ausztrál tanulmány.

“Még ha valaki hatékony testmozgást is végez szabadidejében, az a tény, hogy minden nap autóval jár munkába, hatással van a súlygyarapodására” – húzta alá a tanulmány vezető szerzője, Takemi Sugiyama, a melbourne-i Baker IDI Szív- és Diabétesz Intézet munkatársa.

Azok az autóval közlekedő ingázók, akik legalább két és fél órányi rendszeres testmozgást végeztek hetente, átlagosan 1,8 kilogrammot szedtek fel négy év alatt: nagyjából fél kilogrammal többet, mint azok, akik más módon jutottak el a munkahelyükre, vagy otthonról dolgoztak.

A 822 résztvevő közül csupán azoknak sikerült elkerülniük a súlygyarapodást, akik elegendő testmozgást végeztek, és a tanulmány ideje alatt nem autóval közlekedtek munkahelyükre. Az eredmények szerint azok is felszedtek pár pluszkilót, akik nem végeztek elegendő testmozgást, ám esetükben a súlygyarapodás mértéke nem volt összefüggésben a munkába járási szokásaikkal – derült ki az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban közölt tanulmányból.

“Az egyébként is javasolt mérsékelt fizikai aktivitással nem lehet kompenzálni a hosszú időszakon át való autós ingázás hatásait” – mutatott rá Lawrence Frank, a vancouveri British Columbia Egyetem munkatársa, aki maga nem vett részt a tanulmányban. Mint hozzátette: valószínűleg más, a munkával összefüggő, ám a tanulmányban figyelmen kívül hagyott tényezők is közrejátszanak a súlygyarapodásban.

Korábbi tanulmányok már kimutattak összefüggést a naponta autóban töltött idő és a túlsúlyosság, illetve az elhízás kialakulása között. Egy 2004-es atlantai tanulmány eredményei azt mutatták, hogy minden újabb órával, amelyet valaki naponta autójában tölt, 6 százalékkal növekszik az elhízás esélye. Ausztráliában a dolgozó felnőttek nagyjából 80 százaléka jár autóval a munkába, míg az Egyesült Államokban ez az arány 86 százalék.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom