Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az év első Ferrari-győzelme

Garázs

Az év első Ferrari-győzelme

Webber nem hagyhatta le Vettelt Silverstone-ban.

Fernando Alonso megszerezte a Ferrari idei első győzelmét a Brit Nagydíjon. Sebastian Vettel második, Mark Webber harmadik lett, míg a Felipe Massával koccanó Lewis Hamilton negyedik helyére egyelőre nem lehet mérget venni.

Hamilton mindjárt az első két körben tizedikről ötödiknek jött előre, Vettel simán lerajtolta Webbert, akit egy ideig Alonso próbált megelőzni, hiába. A harmadik körtől beállt Vettel, Webber, Alonso, Massa, Hamilton, Button, Di Resta vonat. Schumacher is nagyot produkált, négy pozíciót javítva kilencedik volt.

Alguersuari Petrovot belülről, Rosberg Maldonadót kívülről előzte. Az aszfalt egy jelentős része csont száraz lett a hatodik-hetedik körre, ám sok helyen még szinte állt a víz, egy kitűnő ritmusú abroncsváltással nagyot lehetett húzni.

A kilencedik körre Hamilton már hat másodpercet vert Buttonra és egy korábbi kisebb hibája után ismét támadta Massát, míg Alonso egészen közel került Webberhez. Schumacher lekoccolta Kobajasi kocsijának a farát, és ha már kiment a boxba, kapott slick gumikat. Később a németet stop and go büntetéssel sújtották a manőverért, a nyolcadikról tizenhetediknek esett vissza, pedig csak sima versenybalesetnek tűnt.

Vettel maradt az élen, Massát lehagyta Hamilton az első kerékcseréknél. A Ferrari brazilját kifékezte Button is, Hamilton pedig a vizen előzte meg Alonsót. Úgy látszott, oda a Ferrari időmérőn látott fölényének.

Vetteltől Webber 4, tőle Hamilton 4,7 másodpercre haladt, míg Alonso lassan felvette a mclarenes tempóját.

Kobajasit túl korán engedték ki a boxból, majdnem nekiment Maldonadónak és kicsit lebontotta a Force India berendezését – a japán is megkapta a maga stop and go-ját.

A 24. körben Alonso visszaelőzte Hamiltont, aki be is ment kerékcserére, friss lágyakat kapott röpke tizenegy kör után. Di Resta is szeretett volna új gumikat, de a szerelők elfelejtettek vinni neki, majd mikor mégis, a kereket cipelő embert majdnem elütötte Maldonado. Átok ült a boxutca vonatkozó részén. Kobajasi Sauberje elfüstölt, Buemi Toro Rossója defektet kapott, mert Di Resta első szárnya kivágta a bal hátsót.

Alonso kicsit kint maradt, ment leggyorsabb kört is, így Webber elé került, miközben Vettel bal hátsó kerekét nem tudták rögzíteni, így a spanyol átvette a vezetést. Alonso, Hamilton, Vettel, Webber, Button a sorrend, Hamilton megint támadta a ferrarist. Ámde Alonso abroncsa most hamarabb bemelegedett, kicsit meglépett a spanyol, Hamiltont kezdte támadni Vettel.

Néhány kör alatt Alonso előnye kilenc másodpercesre hízott, miközben Hamilton keményen tartotta – és fogta – Vettelt. Webber a háttérben figyelt, egy alkalommal pedig a füvön fogta meg a Red Bullt. Vettelnek elege lett Hamiltonból, a 37. körben kiment Hamilton mögül, megpróbálta onnan befejezni a versenyt egy szettel. A nála jóval lassabb McLaren rögtön a következő körben cserélt, de Vettel visszavette a pozícióját.

Buttonnak fel kellett adnia, a kerékcserekor a jobb elsőre nem került vissza az anya, a gumi lötyögött össze-vissza, a brit félrehúzódott a boxkijáratnál. Massánál érthetetlenül sokat vártak a cserével, idén már sokadszor a Ferrarinál, rengeteget kapott körönként a brazil. Alonso őrizte az előnyét, Hamiltonnak meg spórolnia kellett a benzinnel, Webber be is érte, körbe is autózta.

Vettel alatt elfogyott a lágy, Webber az utolsó két körre teljesen beérte, de rászoltak, hogy tartsa a különbséget. Massa meg négy kör alatt tizenegy másodpercet dolgozott le a spórolós Hamiltonon, az utolsó előtti kanyarban ki is fékezte, de Hamilton szépen nekiment a brazilnak, majd visszaelőzte. Felettébb büntetésgyanús megmozdulás volt a brit részéről.

Brit Nagydíj, végeredmény:
1. Alonso, Ferrari, 1:28:41.194 óra
2. Vettel, Red Bull, + 16.511 másodperc
3. Webber, Red Bull, + 16.947
4. Hamilton, McLaren, + 28.986
5. Massa, Ferrari, + 29.010
6. Nico Rosberg, Mercedes, + 1:00.665 perc
7. Sergio Pérez, Sauber-Ferrari, + 1:05.590
8. Nick Heidfeld, Lotus Renault, + 1:15.542
9. Michael Schumacher, Mercedes, + 1:17.912
10. Jaime Alguersuari, Toro Rosso-Ferrari, + 1:19.108
11. Adrian Sutil, Force India-Mercedes, + 1:19.712
12. Vitalij Petrov, Lotus Renault, + 1:20.600
13. Rubens Barrichello, Williams-Cosworth, + 1 kör
14. Pastor Maldonado, Williams-Cosworth, + 1 kör
15. Paul di Resta, Force India-Mercedes, + 1 kör
16. Timo Glock, Virgin-Cosworth, + 2 kör
17. Jérome D Ambrosio, Virgin-Cosworth + 2 kör
18. Vitantonio Liuzzi, Hispania-Cosworth, + 2 kör
19. Daniel Ricciardo, Hispania-Cosworth, + 3 kör

Leggyorsabb kör: Alonso, 1:34.908 perc

A vb élmezőnye:
1. Vettel 204 pont
2. Webber 124
3. Alonso 112
4. Hamilton 109
5. Button 109
6. Massa 52

Konstruktőrök:
1. Red Bull 328 pont
2. McLaren 218  
3. Ferrari 164  
4. Mercedes 68  
5. Lotus Renault 65  
6. Sauber 33



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés