Connect with us

Hirdetés

technokrata

A fenntarthatóságnál nem sok fontosabb ügy van jelenleg, ha ezen a bolygón szeretnénk megöregedni

E-Környezetvédelem

A fenntarthatóságnál nem sok fontosabb ügy van jelenleg, ha ezen a bolygón szeretnénk megöregedni

A fenntarthatóságnál nem sok fontosabb ügy van jelenleg, ha ezen a bolygón szeretnénk megöregedni

Május 23-án átadták a Gran Prize díjat

Fenntarthatóság mindenekelőtt. Ez is lehetne a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2018-as mottója, ugyanis a testület idén hatodik alkalommal adta át a Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív díjat azoknak a kiemelt ipari jelentőségű innovációknak, melyek bolygónk legégetőbb kihívásaira nyújthatnak megoldást. Ebben az évben a hulladékvizek halogénmentesítése és egy páratlan tetőhűtési technológia bizonyult a legjobbnak.

gran_gala_diijatado_2018_kep_dijazottak

A Svéd Kereskedelmi Testület 2018-ban hatodik alkalommal hirdette meg pályázatát, amivel cégek, magánszemélyek, illetve felsőoktatási intézmények egyedülálló fejlesztéseit díjazzák. Az idei díjakat az Ericsson és a Sigma Technology támogatásával adták át, a szakmai zsűriben pedig a hazai neves egyetemek professzorain túl olyan elismert szakemberek is helyet kaptak, mint Dr. Meskó Bertalan jövőkutató vagy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának képviselői és a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

 „Az újszerűség, a társadalmi felelősségérzet, a környezettudatosság, valamint a gazdasági hasznosíthatóság mind fontos szempont volt a pályázatok elbírálása során. Döntésünket a két pályázat innovatív, interdiszciplináris volta, az iparjogvédelmi helyzete, valamint kiemelt ipari jelentősége és felelősségvállalása indokolta

– mondta Takács János, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület elnöke.

A fenntarthatóság jegyében így 2018-ban megosztva két pályamű nyerte el a szakmai zsűri által odaítélt Gran Prize díjat. A nyertesek a pénznyereményen túl Ann Lundin svéd képzőművész, valamint Szász Károly kerámia- és üvegművész által tervezett és készített Gran Prize szobrot is átvehették Budapesten az ünnepélyes díjátadón május 23-án, továbbá egy-egy, a Folly Arborétum által adományozott fenyőt is kaptak, hogy azokat alma máterükben elültethessék.

gran-prize-dijatado_2018_kep_weeber-istvan_1

A nyertes pályázatok:

Halogén szerves anyagok kivonása hulladékvizekből

Az európai uniós törekvéseket egy évtizeddel megelőzve Dr. Mizsey Péter közreműködésével a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az EGIS Gyógyszergyár közösen kezdte meg azt a kutatást, melynek eredményeként kifejlesztett és sikeresen megvalósított egy új, innovatív eljárást. Az új eljárással a technológiai hulladékvizek nem csak halogénmentesíthetők, hanem a teljes szerves halogéntartalom koncentrált formában kinyerhető és újrahasznosítható, hozzájárulva ezzel a körforgásos gazdaság elveinek megvalósításához.

gran-prize-dijatado_2018_kep_dr-mizsey-peter_1

WaterFilm Technology® tetőhűtés

A WaterFilm Technology® megalkotója, Weeber István a lapostetős gyártócsarnokok permetező öntözéses hűtésével a BME Hőfizikai Laboratórium megkeresésére egy csepeli papírgyár nyári hővédelmi problémái kapcsán kezdett el foglalkozni. A ma már szabadalommal védett találmányának külön aktualitást ad, hogy az EU irányelvek 2020-ig 20%-os energia-megtakarítást írnak elő, elsősorban éppen a hűtési, klimatizálási célú áramfelhasználásra vonatkozóan. A „WaterFilm Technology®” a világon az első valóban evaporatív, 100%-ban párolgási hőelvonási elven működő tetőhűtő technológia, mely jelentős hűtési energia megtakarítást eredményez és kevesebb víz felhasználását igényli.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés