Connect with us

Hirdetés

technokrata

Űr-beton és bolygópozitív textilek a Future Materials konferencián

future

E-Környezetvédelem

Űr-beton és bolygópozitív textilek a Future Materials konferencián

Űr-beton és bolygópozitív textilek a Future Materials konferencián

Milyen anyagokat használunk majd néhány évtized múlva az építészet, az egészségügy, a textilipar vagy épp a gasztronómia területén?

Hogyan lehetne fenntarthatóbb az anyag, amiből a ruhánkat varrják, ami a kanapénkat borítja, vagy amiből a tányérunk készül? Milyen innovációk alakítják a jövőben a mindennapi használati tárgyaink megjelenését és leginkább környezettudatos utóéletét? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Future Materials konferenciája második alkalommal ad nemzetközi válaszokat ezekre a kérdésekre 2023. szeptember 28-29. között.

Az anyagok mindennapi életünk szó szerint szerves részei, így az anyagkutatás releváns megoldásokkal szolgálhat a fenntarthatósági problémákra. A Future Materials konferencia szervezői négy témakör, az építészet, az egészségügy, a textilipar, és az élelmiszeripar területén mutatják be az anyagfejlesztéssel kapcsolatos újításokat. A konferencia első napjának előadásain kiderül, hol tartanak most és hogyan alakulnak a jövőben az ezekhez a területekhez kapcsolódó anyaginnovációk. Mindezt elsőkézből, az anyagkutatás- és fejlesztés nemzetközileg elismert szakértőitől tudhatjuk meg.

Emma van der Leest, többszörös díjnyertes biodesigner, kutató és szerző, az esemény egyik kiemelt előadójaként közel egy évtizedes, a biodesign területén szerzett tapasztalatát osztja majd meg az érdeklődőkkel. A formatervezőként végzett Emma jelenleg a St. Joost Academy Ecology Futures Master szakán oktat, korábban pedig a londoni Central Saint Martins és az eindhoveni Design Academy előadója volt. Rotterdamban megalapította a Blue City Lab intézményét: a korábban uszodaként üzemelő épületben most tudósokkal, művészekkel és fizikusokkal karöltve kutatja, hogyan építhetők be a különböző baktériumok, algák, gombák és más természetes, alternatív anyagok az anyagtervezési folyamatokba.

Az esemény másik kiemelkedő előadója Julian Ellis-Brown, a Saltyco anyaginnovációs vállalat társalapítója és vezérigazgatója, ahol a regeneratív mezőgazdaság segítségével állítanak elő a bolygónk szempontjából pozitív textíliákat. A Saltyco egy, a Royal College of Art-on zajló egyetemi kutatási projektből nőtt ki néhány éve, alapja pedig a só-toleráns növények felhasználása az új textilekhez, azért, hogy ne alkalmazzanak az amúgy is rendkívül nagy tisztavíz-igényű textiliparban további friss vizet. Termékük a BioPuff, egy növényi eredetű, rostos töltőanyag, amelyet úgy terveztek, hogy a környezet károsítása nélkül tartsa melegen viselőjét. Az állati és kőolaj alapú termékek alternatívájaként szolgáló bolygópozitív anyagot regeneratív vizes élőhelyi gazdálkodással termesztett növényekből állítják elő.

Hallhatjuk majd Aled Robertset is, a DeakinBio fenntartható csempéket készítő vállalkozás alapítóját, a Manchesteri Egyetem kutatóját, aki olyan anyagokkal foglalkozik, amelyek a magas minőségű hagyományos, de kevésbé környezetbarát anyagok alternatívái lehetnek. Roberts többek között részt vett a jövőben az űrben használatos, koncepcionális építőanyag fejlesztésében, amelyet holdi vagy marsi regolitból készítenének. Az anyag első prototípusait sóval, burgonyakeményítővel és “szimulált marsi porral” hozták létre, amely jelenleg vulkáni kőzetből képződik. A StarCrete nevű anyagot a tervek szerint a Marson és a Holdon élő kolóniák lakhelyének épületeiben, azok többméter vastagságú falaiban használnák majd fel.

A textiliparon belüli újításokról pedig a legtöbbet minden bizonnyal Jane Scott előadásából tudhatnak majd meg a látogatók, hiszen a szakember a Newcastle University textilkutatási részlegét vezeti, de részt vesz a konferencián Silvia Escursell, a barcelonai Elisava Barcelona School of Design and Engineering előadója és PhD hallgatója is, akinek kutatási területe a lignocellulóz anyagok, mint csomagolások felhasználása és tervezése az online kereskedelemben.

Izgalmasnak ígérkezik a szlovákiai anyagkutató és tervező Zuzana Gombosova előadása is, aki Indiában egy kókuszból készült helyi hagyományos anyag, a malai kutatásával foglalkozik. A növeszthető anyag előállítása két hétig tart, a kutatók a prototípusok tesztelésének és a folyamat finomításának utolsó szakaszában vannak, és nemsokára piacra dobják a bőr új, környezetbarát alternatíváját, melyet elsősorban a divatipar és a lakberendezés használhat majd.

Nem hiányozhat a konferencia előadói közül a MOME Innovációs Központjában dolgozó német kutató Malu Lücking sem, aki a MOME és a Nanushka közös anyaginnovációs kezdeményezésének keretében a Conscious Textile Group munkájában vesz részt, és elsősorban bioanyagok kutatásával szeretné elősegíteni a divat- és textilipar körforgásos működését. Budapestre látogat Catherine Kramer, a The Center for Genomic Gastronomy és a CoClimate társalapítója is: előbbiben a művészet eszközeivel vizsgálják az élelmezési láncok biotechnológiáit.  Valentina Rognoli és Sofia Soledad Duarte Poblete a milánói Politecnico di Milano-ról érkeznek a konferenciára, ahol workshopot tartanak majd. Rognoli kutatási és oktatási tevékenysége olyan úttörő és kihívást jelentő témákra összpontosít, mint az anyagok szerepe az ökológiai változásban, a társadalmi innováció és fenntarthatóság lehetőségei a DIY-anyagok segítségével, a bioalapú és biogyártott anyagok, valamint az újrahasznosított hulladékok.

A Közép-Kelet-Európa meghatározó designkutató- és fejlesztő központja, a MOME Innovációs Központ eseményeként létrejött Future Materials konferencia 2022 óta a régióban elsőként foglalkozik átfogóan az anyagkutatás- és fejlesztés témájával. Az előadásokat követően a konferencia második napján gyakorlati workshopokon vehetnek részt a látogatók, míg a konferencia egésze alatt egy különleges kiállítás mutatja be fiatal tehetségek anyaginnovációt.

A Future Materials Konferenciát szeptember 28-29. között rendezik meg a MOME zugligeti campusán. A program teljes egészében angol nyelvű, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletes program, regisztráció és további információk: https://futurematerials.mome.hu/


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés