Connect with us

Hirdetés

technokrata

GSM – Generációk Saját Mobiljai

Dotkom

GSM – Generációk Saját Mobiljai

GSM – Generációk Saját Mobiljai

Kiállítás a 25 éves hazai GSM mobilszolgáltatásról a Piarista Múzeumban

Nagy sikere nyomán Szeged és Túrkeve után a budapesti Piarista Múzeumba (1052 Budapest, Piarista u. 1.) költözött a GSM – Generációk Saját Mobiljai című időszaki kiállítás, amelyet a Neumann Társaság a magyarországi GSM szolgáltatás idei negyed évszázados évfordulója kapcsán rendezett meg négy budapesti, és egy szegedi mobiltelefon-gyűjtővel együttműködésben.

A kiállítás szervezői négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Mobilmementók baráti kör) és egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán, Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki az elmúlt huszonöt évben piacra dobott legérdekesebb készülékeket, amelyek között a látogatók saját egykori mobiltelefonjaikat is jó eséllyel viszontláthatják.

Néhány érdekes készülék a tárlatról:

  • Nokia 1100, a gyártó legnépszerűbb, több mint egymilliárdos darabszámban értékesített, mobiltelefonja
  • Nokia 8810, a világ első luxusmobilja, amely 1998-ban 250 ezer forintos árával a legdrágább készülék volt a piacon
  • Siemens-Benq DVB-H tévéadások vételére tervezett okostelefonjának prototípusa
  • Sony Ericsson Vivaz U8i: 2010-es piacra kerülésekor ez volt az első olyan okostelefon, amely képest volt HD-felbontású videót is rögzíteni
  • Sony Ericsson K800i: az egykori japán-svéd mobilgyártó még nem okos mobilja, amely 3 megapixeles kamerájával, és a hátlapra szerelt valódi (Xenon) vakuval 2006-ban jócskán kiemelkedett a mezőnyből
  • A különleges, futurisztikus – például sminktükörre hajazó – dizájnjukról ismert Siemens Xelibri mobilok

Érdekességképpen a kiállításon megtekinthető egy táskányi méretű, GSM helyett még analóg hálózatokat használó Motorola Motorola MCR 4000XL mobiltelefon is, amilyennel az első magyarországi mobilhívást kezdeményezte Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter 1990. október 15-én.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés