Connect with us

Hirdetés

technokrata

Budapest belvárosa pörgeti az albérletpiacot

E-gazdaság

Budapest belvárosa pörgeti az albérletpiacot

Budapest belvárosa pörgeti az albérletpiacot

A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek – mutatta ki az Otthon Centrum összesítése.

Az elmúlt félévben az Otthon Centrum közreműködésével ingatlant bérlők 34,6 százaléka volt 30 év alatti, s az életkor előrehaladtával egyenes arányban csökken az idősebb generációk jelenléte a bérlakáspiacon, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből. A legtöbben Budapest belvárosában béreltek lakást, az összes bérlő 25 százaléka választotta ezt a városrészt. Némi meglepetésre a belvárost nem a főváros egyéb kerületei, hanem a megyei jogú városok követik 20 százalékkal, míg Budát 16,5, a külső pesti kerületeket pedig a bérlők 10,5 százaléka preferálja. A községekben továbbra sem jellemző az ingatlanbérlés, a kisebb városok esetében pedig a 10 százalék alatti érték az irányadó.

A legfiatalabb korosztály harmada Budapest belvárosát választja, és a generáció 21,7 százalékos aránya a megyei jogú városokban is magas, ahogy a budai kerületekben szintúgy jelentős a korcsoport 16,7 százalékos részesedése. Az idősebb korosztályok sem tértek el jelentősen ettől a mintától, de számukra kevésbé bizonyult markánsnak a belváros, körükben magasabb az agglomerációban bérlők aránya.

Az ingatlantípusok között nincs ilyen generációs különbség a fiatalok és az idősebbek között, a bérlők 68,8 százaléka a téglalakást preferálta, míg panelt az összes bérlő mindössze 14,3 százaléka, házat 12 százaléka, új építésű lakást pedig 4,9 százaléka választotta. A fiatalok aránya a téglalakást választók között a legmagasabb (78,3 százalék), a 40-49 évesek körében a legalacsonyabb (51,9 százalék). A negyvenes éveiben járók negyede panellakást bérelt.

A nemi arányok terén 51,9 százalékkal minimális női túlsúly van a bérlakáspiacon, azonban a korcsoportok arányait tekintve akadnak érdekességek. A nők aránya ugyanis a 18-29 éves korosztály és 40-49 éves korosztály esetében is kiemelkedő, 60 százalékos. Ezzel ellentétben a 60 évnél idősebb bérlők 61,5 százaléka volt férfi, vagyis ebben az életszakaszban jellemzően megfordul a trend. A lakásvásárlások esetében ezzel pont ellentétes folyamatokat tapasztalt az OC, a korai életszakaszban a férfiak aránya magasabb, míg idősebb korban már női többlet figyelhető meg.

Az Otthon Centrum által közvetített ingatlan-kiadások esetében az összes bérlő mindössze 4,2 százaléka volt külföldi állampolgár az utóbbi hat hónapban. Az elemzésből az is kiderül, hogy a külföldiek közül kétszer annyian bérelnek ingatlant, mint amennyien vásárolnak. A legtöbb bérlő orosznak vallotta magát (29,4 százalék), míg a második legnépesebb bérlő csoport az irániak (17,6 százalék), akiket az ukránok és az egyiptomiak követnek (11,8 százalék). De akadt osztrák, portugál, lengyel, dél-koreai és izraeli állampolgárságú is a bérlők között.

A külföldi bérlők jelentősen drágább ingatlanokat kedvelnek, átlagosan 313 ezer forintért béreltek ingatlant az utóbbi hat hónapban, ami pontosan százezer forinttal magasabb a magyar átlagnál. Ugyancsak különbség, hogy szinte kizárólag téglalakás érdekli őket, ám ez azzal is összefügg, hogy döntően a belvárosban, esetleg a budai kerületekben gondolkoznak, a fővároson kívül csak eseti bérlések fordultak elő.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés