Connect with us

Gyors ütemben szaporodnak a csaló weboldalak

Dotkom

Gyors ütemben szaporodnak a csaló weboldalak

Egy felmérés szerint az internetezők pénzét, titkos adatait kicsalni igyekvő weboldalak úgy szaporodnak, mint a nyulak.

A Websense Security Labs jelentése szerint komoly emelkedés tapasztalható az úgynevezett phishing (online jelszóhalászat) célokat szolgáló weboldalak számát tekintve. Az Anti-Phishing Working Group (APWG) eredményeire támaszkodva kijelenthető, hogy durván 50 százalékos a bővülés – havi átlagban (!). Ez döbbenetes mértékű gyorsulás a májusi adatok után, amikor még egyjegyű volt a százalékos növekedés mértéke (amint arról mi is beszámoltunk).

Mi is a jelszóhalászat, angol néven phishing? Ha valaki nem tudná, a password és fishing szavak összetételéből született meg, s azt a tevékenységet jelzi, amikor az arra illetéktelenek megpróbálják a gyanútlan internetezőből kiszedni annak jelszavait, kódjait, bizalmas információt. Teszik mindezt úgy, hogy az általa megszokott felülethez nagyon hasonló, vagy éppen teljesen analóg weboldalakra irányítják (többek között e-mailen keresztül), azt hitetetve el a felhasználóval, hogy biztonságban van. Például online banki oldalakat utánozhatnak le hitelkártya-információk kicsalásának reményében, s egy (nem létező) rendszerhibára hivatkozva arra kérik az internetezőt, adja meg bankszámlaszámát és azonosító kódját.

Megjelent ugyanakkor a phishing egy új vállfaja is. Ebben az esetben nem egy létező vállalat website-ját utánozzák le, hanem egy új fantomcéget ˝alapítanak˝, mely voltaképp csak a pénzre éhes csalók elméjében létezik. Eköré aztán felépítenek egy egyedi designt, s ennek révén kínálnak (természetesen nem létező) szolgáltatásokat és/vagy termékeket a figyelmetlen vagy gyanútlan internetezőknek.

Mégis, mire kell(ene) odafigyelni, mikor legyünk résen? A Websense a következő weboldalak meglátogatásakor javasol fokozott éberséget:
– gyógykészítményekkel foglalkozó, banki, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó website-oknál (ezek a legnépszerűbbek a csalók között)
– olyan weboldalakon, ahol nincsen megfelelő kapcsolattartási információ megadva (például csak e-mailben lehet elérni a ˝céget˝, de például nincsen telefonszáma, telephelye stb.)
– a rövid élettartamú webhelyek esetén: ha csak alig pár napja létezik az adott oldal, érdemes óvatosnak lenni, mivel a csaló website-ok átlagos élettartama mindössze nyolc és fél nap – a lebukás veszélye miatt ugyanis folyton változtatniuk kell a csalóknak mind a kinézetet, mind az elérési útvonalatSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő