Connect with us

Hirdetés

technokrata

200 óra közmunka a nukleáris kutatólaboratóriumba betörő hackernek

Dotkom

200 óra közmunka a nukleáris kutatólaboratóriumba betörő hackernek

Eredetileg majdnem 40 ezer dollárt kellett volna büntetés gyanánt kifizetnie annak a brit hackernek, aki betört az USA nukleárisfegyver-kutató laboratóriumába, de végül a bíró ˝csak˝ 200 óra közmunkára ítélte a fiatalembert.

Még tavaly novemberben írtunk arról a 19 éves brit fiatalemberről, aki képes volt az USA nukleáris fegyverekkel foglalkozó komputerhálózatába behatolni. A London keleti részéből származó brit még 2002. júniusában sikeresen bejutott a Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Laboratóriumába – az Interneten keresztül. McElroy a laboratórium 17 számítógépét volt képes a ˝magáévá tenni˝ – a Computer Misuse (a számítógéppel elkövetett visszaélésre vonatkozó) törvény értelmében azonban ezzel büntetendő cselekményt követett el. Ráadásul komoly következményei lettek a film- és zeneletöltés utáni vágynak (a fiatal ugyanis eredetileg kalózanyagokat akart eltárolni az intézmény komputerein): a laboratórium számítógépes rendszerét azonnal lezárták (mintegy három napra), mihelyst érzékelték a kívülről jövő veszélyt.

Ugyan a rendszer szigorúan bizalmas adatokat tartalmazó elemeit nem érintette az egyetemista korábbi tette, a hatóságok úgy döntöttek, hogy példát fognak statuálni a büntetéssel. Éppen ezért nagy erőket vetettek be a diák kézrekerítésére: az USA nyomozói képesek visszavezetni a betörés nyomait az Egyesült Királyságba (még a Scotland Yard számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége előtt), s egészen McElroy kelet-londoni otthonáig jutottak.

A brit fiatal egyébként bűnösnek vallotta magát a korábbi bírósági meghallgatáson. Az Egyesült Államok kormányzata 37 ezer dolláros büntetés kiszabását szerette volna elérni, kompenzálandó a McElroy által okozott károkat. A southwarki büntetőjogi bíróság azonban úgy döntött, hogy 200 órányi közmunka elvégzésére ítéli McElroy-t, valamint az egyetemi tandíjának rendezésére kötelezi. Emellett minden törvénysértő (értsd illegálisan letöltött) anyagot le kell törölnie a diáknak számítógépéről, áll a bírói határozatban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés