Connect with us

Hirdetés

technokrata

Informatikusok – egymás közt

Dotkom

Informatikusok – egymás közt

Idén harmadszor rendezték meg a HIS Biztonsági Napot, melyen a meghívottak rendszeresen megismerkedhetnek a hálózati biztonságtechnika legújabb vívmányaival. A tegnapi konferencián 120 informatikai szakember és döntéshozó gyűlt össze a Hotel Aquincumban, képviselve a magyar IT-szektor jelentős hányadát.

A nagy múltú, svájci központú HIS immár harmadik éve rendezi meg a HIS Biztonsági Nap elnevezésű szakmai workshopot, mely mára jelentős és elismert eseménnyé nőtte ki magát a hazai konferenciák sorában. Az előadók között olyan neves cégek is képviseltették magukat, mint a csomagszűrő tűzfalak terén piacvezető Checkpoint, a magas minőségű célhardverek gyártásában erős AdvanTech és az extrém biztonsági elvárásoknak is megfelelő tűzfal technológiát fejlesztő BalaBit.

A workshop sikere abban keresendő, hogy zárt jellegének köszönhetően sikerült kiküszöbölnie a marketing kommunikációban megszokott túlzásokat és csúsztatásokat. Az előadások valóban technológiákról szóltak, szakemberektől szakembereknek. Sok konferenciától eltérően itt valóban használható információkat kaptak a hallgatók, gyakorlati bemutatókkal is illusztrálva, olykor érdekes esettanulmányba ágyazva azokat.

Nagyon hasznos és figyelemreméltóan előremutató, gyakorlati alapokon nyugvó prezentációt láthattunk például egy bizonyos azonosításra és titkosításra alkalmas, a jelszavakat önmagában tárolni képes hardver tokenről. Ez az a típusú előadás, amire a hazai vállalatoknak szükségük lenne ahhoz, hogy az új technológiákat gyorsan adaptálják üzleti folyamataikba termelékenységük növelése érdekében.

Hazánk EU csatlakozásának előestéjén különösen biztatónak tűnt két további, magyar vonatkozású sikertörténet, melyek legalábbis reményekre adhattak okot a jelenlévőknek, hogy a hazai IT szektor nem várja tétlenül a piacnyitást.

Az első ilyen esettanulmány a Belügyminisztériumban frissen bevezetett SysGem központi hálózati menedzsment rendszerről szólt, mely a megrendelő elmondása szerint nagymértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az új rendszer a megfelelő terméktámogatással és oktatással kiegészítve a bevezetését követően azonnal éreztette jótékony hatását. A humán erőforrás hatékonyabb kihasználását lehetővé tevő beruházásra egyébként piaci folyamatok késztették a Minisztériumot. Tudni illik, a versenyszférában kialakult magas rendszeradminisztrátori bérekkel a kormányzati szektor nehezen vagy egyáltalán nem tud lépést tartani. Olyan megoldásra volt tehát szükség, melynek segítségével a meglévő szakemberállománnyal is felügyelni lehet a folyamatosan bővülő szerverparkot.

A másik hazai vonatkozású előadás a bevezetőben már említett BalaBit által fejlesztett Zorp tűzfal technológiával ismertette meg a hallgatóságot. A teljes mértékben magyar fejlesztésű szoftver már megjárta a hannoveri CeBIT-et, ahonnét győztesen visszatérve elnyerte az IT 2003 konferencián kiosztott “Az év innovatív üzleti megoldása” díjat is. A Zorp a tűzfalak egy új generációját képviseli, mely alkalmas akár extrém biztonságkövetelményű, nagyvállalati hálózatok védelmére is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés