Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nekimegy a Google-nek az EU

Dotkom

Nekimegy a Google-nek az EU

A versenyszabályok megsértésével vádolják a kaliforniai vállalatot.

Nehéz időszak elé néz a Google az Európai Unióban, ugyanis az Európai Bizottság 5 év nyomozás után eljárást indított a vállalat ellen, mivel állításuk szerint megszegték a versenyjogi szabályokat. A bizottság nem magától kezdett el kutakodni a Google múltjában, a kaliforniai óriást a versenytársak panaszolták be, mivel szerintük megsértették a tiszta versenyre vonatkozó törvényeket azzal, hogy a keresőjük fizetett tartalmak esetén előrébb sorol egyes találatokat. Mivel a Google népszerűsége a keresőpiacon meghaladja a 90%-ot, ezért a manipulált találatokkal megtévesztik a fogyasztókat a konkurensek szerint.

Mivel a Google-nek igen széleskörű érdekeltségei vannak, ezért például egy repülőjegy vásárlás során előfordulhat, hogy a keresés során megjelenő találatok csak olyanok lesznek, amiért már a repülőtársaság egyszer fizetett. A vállalat szerint ez ugyanakkor nem a versenyjogi szabályok megsértése, hanem épp ellenkezőleg, a felhasználók életének megkönnyítése, mivel így szélesebb választékból találhatják meg a nekik leginkább tetsző lehetőségeket.

google-eu-featured

A kereső mellett a Google másik neves terméke, az Android is az Európai Bizottság célkeresztjébe került, így emiatt további vizsgálatokkal kell szembenéznie a vállalatnak. Az EB ugyanis olyan információk birtokába jutott, melyek szerintük azt mutatják, hogy az ingyenes Android rendszer biztosításának fejében a Google elvárta a cégektől, hogy azok az ő szolgáltatásaikkal lássák el az okostelefonokat.

A kaliforniai vállalat szerint azonban épp az az Android lényege, hogy a korábbi, kesze-kusza okostelefonos piac egységesebbé váljon. Szerintük ettől még semmi sem tiltja, hogy a gyártók a saját programjaikat is előretelepítsék. A cég egyébként igyekszik partnerként kezelni a vizsgálatot, így közleményük szerint az elkövetkező hónapokban több esetben is egyeztetnek majd az EB-vel.

A Google azonban biztosan nem ússza meg szárazon a történetet, a legutóbbi, a Microsoft Windows rendszert érintő hasonló vizsgálat során a redmondi cég egymilliárd eurós büntetést kapott, így talán nem túlzás arra számítani, hogy ez esetben is hasonló összegnél húzzák majd meg a vonalat a bizottság szakértői.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés