Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mindenhova követ minket a Google

Dotkom

Mindenhova követ minket a Google

Teljes letámadást intézett az eszközeink ellen a kaliforniai vállalat.

A tegnapi Google I/O rendezvény egyik nagy tanulsága volt, hogy a kaliforniai gyártó turbófokozatra kapcsolt és mostantól mindenhol ott akar lenni.

A csuklónkon:

A már korábban is bemutatott, kifejezetten a viselhető kütyükre készített Android kiadás a mostani rendezvényen is a középpontba került. Mivel a Google szerint naponta átlagosan 120 alkalommal pillantunk rá az okostelefonunk képernyőjére, ezért a Wear fejlesztésének középpontjában a folyamatos információmegosztás állt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a felhasználónak ne legyen szüksége arra, hogy folyamatosan a mobilját lesse.

maxresdefault-3

A bemutató során ezért egy pizzarendelés folyamatát mutatták be, mely során alig 5 másodpercbe telt, hogy az ínycsiklandó ételt megrendeljük. A Google óriási energiát fektetett a gyártók meggyőzésére, így már az LG G Watch és a Moto 360 mellett a Samsung Gear Live is bemutatkozott. A 3,2″-es, 320×320 pixeles OLED képernyővel, 1,2 GHz-es processzorral, 512 MB RAM-mal és 4 GB memóriával érkező újdonság 300 mAh-es akkumulátorral kerül majd a boltok polcaira. Az ismeretlen árú modell napokon belül megjelenik az amerikai boltok polcain.

Az autónkban:

A csuklónk után az autónk képernyőjét nézte ki magának a Google, így bemutatták az Android Auto-t. A CarPlay-jel konkuráló megoldás lényege, hogy a személyes tartalmaink az autóban is kövessenek minket, azaz az általunk használt gépjármű fedélzeti rendszere megegyezzen a zsebünkben lévő készülékével.

android-auto

Ennek értelmében az autónkban található képernyő nem rendelkezne extra szoftverrel, a rendszert maga a telefon futtatná egy microUSB összeköttetés segítségével. Ezzel a kocsink is “okossá” válna, anélkül, hogy a gyártónak óriási összegekért egy saját rendszert kellene kifejleszteni. A Google szerint idén érkeznek meg az első Android Auto-val felvértezett gépjárművek, a támogatók között pedig olyan európai vállalatokat is megtalálunk mint az Opel vagy a Volkswagen.

A nappaliban:

Nem lesz nyugtunk a Google-től akkor sem, ha csak egy jót szeretnénk tévézni. A kaliforniai gyártó ugyanis leleplezte a csúfos bukásként aposztrofált Google TV utódját, mely a változatos névadási rendszerben az Android TV nevet kapta. Az androidos applikációk futtatását is támogató rendszer minden bizonnyal hamar belopja magát a fejlesztők szívébe, lévén nem kell bonyolult programozási metódusokat bemagolniuk, a fejlesztés pont úgy megy majd, ahogy az egy hagyományos Android készülék esetében.

Android TV-470-75

A teljesen átdolgozott felülettel érkező platform természetesen támogatja a népszerű szolgáltatásokat mint a Netflix vagy a Plex, ám a fókuszban a cég saját megoldásai állnak. Így pillanatok alatt a Youtube-on találhatjuk magunkat amint kedvenc macskás videónkat nézzük a sok száz centis televízión. Az első készülékek a jövő januári CES-en kerülnek bemutatásra, a Google pedig olyan cégeket is maga mellé állított mint a Sony vagy a Sharp.

Az asztalunkon:

Végül de nem utolsó sorban szó esett a Chrome OS-ről is. A Google asztali rendszere nagy népszerűségnek örvend, az amerikai laptopok 25%-a már ezzel kerül a tulajdonosokhoz.  A legújabb lépések minden bizonnyal tovább növelik majd az amúgy sem kicsi népszerűséget, hiszen a kaliforniai gyártó az Apple-hez hasonló szimbiózist épít ki az Androidot és Chrome OS-t futtató készülékek között.

783913513000397641

Így a bejövő hívások és üzenetek nagyobb képernyőn való megtekintése mellett arra is lehetőségünk van, hogy a mobilunkról lépjünk be a laptopunkra. Az igazi újdonság azonban, hogy az Android TV-hez hasonlóan mostantól a Chromebook-ok is futtatják majd a hagyományos Android programokat, azaz a tulajdonosok instant több százezer minőségi applikációhoz férnek majd hozzá a laptopjuk képernyőjén.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés