Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lődd le, ásd el és maradj csöndben!

Smart home

Lődd le, ásd el és maradj csöndben!

A befektetők gyakran eltitkolják, ha kihaló félben lévő fajokat fedeznek fel egy olyan területen, ahol beruházásokat terveznek. Ha pénzjutalmat kapnának azok, akik tesznek valamit a veszélyeztetett állatok fennmaradásáért, az sokkal eredményesebbé tehetné a fajok megóvását célzó programokat.

A szeretetre méltó állatok megmentése nemes cselekedet és szívet melengető érzés, de ha a fajok sokszínűségének fenntartásán fáradozók a meggyőzés helyett anyagilag érdekelté tennék az embereket az állatok megóvásában, eredményesebbek lehetnek. Amerikai biológusok szerint az Egyesült Államok kormányának létre kellene hozni a veszélyeztetett állatok piacát, ami nyereségessé tehetné a befektetők számára azoknak a területek megszerzését, ahol kihaló félben lévő állatok élnek.

Bár jelenleg is léteznek olyan programok, amik pénzt ajánlanak fel befektetőknek, olyan földekért, melyek a több mint 160 veszélyeztetett Amerikában honos faj élőhelyének számítanak, ezek a Cornell Egyetem biológusai szerint, egyrészt nem kellően ösztönzőek, másrészt semmit sem tesznek, azokért a fajokért, amik bár még nem számítanak hivatalosan veszélyeztetettnek, várhatóan hamarosan azok lesznek. A jelenlegi szabályzás mellett kevés oka van egy farmernak, aki villásszarvú antilopokat fedezett fel a birtokán, vagy egy olaj kitermeléssel foglalkozó vállalatnak, ami a jegesmedvék élőhelyén bukkant gazdag lelőhelyre, hogy tegyen valamit olyan fajokért, amik csupán bajban vannak, de nem számítanak hivatalosan veszélyeztetettnek.

Mivel az ipari fejlődés nyomán folyamatosan csökkenek az állatok élőhelyei, egyre több faj kerül veszélybe. Ha egy faj lélekszáma annyira alacsony lesz, hogy hivatalosan is veszélyeztetettnek minősítik, akkor a kormánynak tennie kell valamit a megóvásáért. Ez általában költséges programokat, perek sokaságát és befagyasztott beruházásokat vonz maga után. A befektetők ezért megpróbálják eltitkolni, ha a kipusztulás határán lévő fajokat fedeznek fel a területükön. “Van egy mondás a befektetők között. Lődd le, ásd el és maradj csöndben!”- mondta James Mandel a programot kidolgozó tudóscsoport tagja a Wired magazinnak.

A biológus szerint az amerikai állam hatalmas összegeket áldoz ugyan fajok megóvására, ha azonban ebből a pénzből olyak fajok fenntartására is fordítana, amik csak hamarosan lesznek veszélyeztettek és bevonná a befektetőket sokkal eredményesebb lehetne. A tudósok, azt javasolják, hogy a kormány határozza meg azt az összeget, amit egy faj megmentésére hajlandó áldozni, ha veszélyeztetett lesz, majd pedig kössön szerződéseket azokkal a cégekkel és földbirtokosokkal, akiknek a cselekedetei befolyásolják a csökkenő populációjú faj sorsát. Ha a faj lélekszáma gyarapodni kezd, az elkülönített összegből jutalmazza, azokat akikkel szerződést kötött, ha viszont veszélyeztetetté válik, szüntesse meg a szerződést.

A Cornell Egyetem biológusai szerint érdemes lenne a szerződéseket úgy megkötni, hogy az érintett cégek eladhassák azokat, mert ebben az esetben a piac végül megmentené a kihaló állatfajokat. A fajfenntartás új módon megközelítő javaslatokat a szakmai közönség jól fogadta, és sikert aratott az International Union for the Conservation of Nature, a legrégebbi természetvédő szervezetének konferenciáján. Hivatalos szervek egyelőre még nem reagáltak a biológusok javaslataira.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés