Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő technikáját használja egy zenelejátszó

Dotkom

A jövő technikáját használja egy zenelejátszó

Felgyorsítaná és pontosabbá tenné az internetes keresést és számos új lehetőséget nyitna meg a számítógépek felhasználásával kapcsolatban, ha a gépek képesek lennének megérteni az emberek által írt szövegeket. Ha az internetes tartalmak egy olyan leíró nyelven lennének megfogalmazva, amit megértenek a keresőmotorok. Ez az elképzelés áll a szemantikus nettel kapcsolatos kísérletek mögött.

Az internetes keresőmotorok jelenleg kulcsszavak előfordulása alapján keresnek, ha megértenék, hogy pontosan mit is jelölnek a szavak, mondjuk, hogy amit keresünk az egy személy-e vagy egy autóalkatrész, az összekapcsolódott adattömeg egy olyan hálózata jönne létre, amit analizálva a jövő gépei olyan meglepően hasznos linkeket tudnának javasolni, amire magunktól soha sem találtunk volna rá. Ez egy újfajta mesterséges intelligencia megszületését jelentené.

Német tudósok egy a szemantikus net elvén működő zenelejátszó képernyőt hoztak létre, kihasználva azt, hogy az mp3-ak és a telefonok olyan dolgok, amiket a számítógépek már most képesek felismerni és analizálni. A felhasználónak, csak a közelébe kell helyeznie a telefonját és a gép máris számos hasznos javaslattal áll elő.

Tegyük fel, hogy Coldplay videókat keresel. Helyezd az ujjadat a zenekar ikonjára a telefon mellett, ami azért jelent meg, mert megtalálható az egyik albumuk a telefonodon. Ezután told át ezt az ikon, abba a rovatba, ami videókat keres és máris megkaptad a zenekar öt legnépszerűbb videóját Youtubeon.

Ez csupán az egyik felhasználása az új találmánynak, ami számos más lehetőséget rejt. A kutatók szeretnének hasonló elven működő webes alkalmazást fejleszteni, és a képernyőket nyilvános helyeken elhelyezni. Egy olyan gépet létrehozni, amin bárokban vagy klubokban kábelek és bármilyen bonyolult művelet nélkül mutathatjuk meg barátainknak a kedvenc zenéinket, klipjeinket vagy kereshetünk hasonlókat. Tervezik hasonló gépek felállítását könyvtárakban is, ami a könyvek keresését könnyítené meg.

A szemantikus web alkalmazások még gyerekcipőben járnak. Van ugyan néhány honlap, például a Cruz.com, ami ezen az elven keres, de az eredményei még csak bizonyos esetekben jobbak a Google találatainál. Ha azonban ezek az alkalmazások fejlődnek és elterjednek, teljesen megváltoztathatják kapcsolatunkat a számítógépekkel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés