Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mennyivel van lemaradva az AMD az Intel mögött?

Laptop

Mennyivel van lemaradva az AMD az Intel mögött?

Felgyorsultak az események a vállalat háza táján.

Pusztán gyártástechnológiát nézve nincs egy év különbség a két cég között. Az AMD ugyanis a hét elején jelentette be, hogy a 32 nanométeres szélességű vezetőcsíkokkal bíró processzorai a jövő év elején debütálnak, vagyis 2010-nél előbb nem állnak át a fejlettebb gyártástechnológiára. Ezt maga Dirk Meyer, az Advanced Micro Devices vezérigazgatója közölte, aki szerint a következő év közepén fut csak fel majd igazán a 32 nanométeres CPU-k gyártása.

Mindez azt jelenti, hogy a következő generációs mikroarchitektúra, amely jelenleg Bulldozer kódnévre hallgat, már fejlettebb gyártástechnológiával készülhet. A vékonyabb csíkszélesség kisebb fogyasztást és/vagy nagyobb teljesítményt jelent, ám a Bulldozer maga is hoz olyan változásokat, amelyek gyorsabbá teszik az AMD lapkáit. A vállalat közlése értelmében az alapoktól tervezték át a processzort, és olyan funkcionalitásokkal vértezik fel, mint az SSE5 utasításkészlet.

Mi kellett a gyors átálláshoz?
Egy éve még úgy tűnt, hogy az AMD végzetesen le van maradva az Intelhez képest – Phenom lapkái nem nyerték meg a teljesítményversenyt, a Core 2-esek lealázták sebességben és fogyasztásban is a kisebbik chipgyártó processzorait. A 45 nanométeres gyártási eljárásra is alig fél éve tudott áttérni a vállalat. Ahhoz, hogy ennyire felpörögjön a fejlesztés tempója, egy alapvető változtatást kellett eszközölnie az Advanced Micro Devices-nek.

Ez pedig nem más, mint az eddig saját gyártással rendelkező vállalat gyártói tevékenységének kiszervezése. Az AMD a The Foundry Company által birtokba vett gyártósorokon készítteti majd processzorait, vagyis az angol terminológiában használatos fabless céggé válik. Ez az olyan, a mikroelektronikai fejlesztésben érdekelt vállalatokat jelöli, amelyek nem rendelkeznek saját gyártóeszközökkel, „csak” a chipek fejlesztését és esetleg a prototípus készítését oldják meg „házon belül”, a nagy volumenű termelést külső cégekkel végeztetik.

Mi előnye származik az AMD-nek az átállásból? Egyrészt csökkenteni tudja veszteségét, másrészt gyorsabban tud átállni a fejlettebb gyártástechnológiákra. Ezek kifejlesztése és a hozzájuk szükséges modernizálás ideje és költsége sem az Intel riválisát terheli. Igaz, hogy 34,2 százalékban a TFC tulajdonosa lett a vállalat, de a többségi tulajdon (65,8 százalék) az Advanced Technology Investment Company (ATIC) birtokába került.

Mindez nem érte váratlanul az ipart, hiszen az AMD már tavaly szeptemberben megszellőztette ezirányú terveit (bővebben itt).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés