Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb lépés az optikai processzorok felé

Laptop

Újabb lépés az optikai processzorok felé

Új rekordról számolt be az Intel.

A Nature Photonics nevű amerikai szaklapban tették közzé a vállalat legújabb eredményét. Eszerint az Intel világrekordot állított fel az optikai kommunikációt illetően – érdekesség, hogy ezt szilícium fotonika révén érte el, vagyis a félvezetőgyártásban már jól ismert anyagot felhasználva mutatta fel a teljesítmény eddig nem látott magasságait. Azaz nem kellett egzotikus – drága – anyagokat alkalmazni a tesztek során, mégis, minden korábbi eredményt sikerült megdönteni.

Maguk a szilícium fotonikára alapuló érzékelők optikai információkat küldenek és fogadnak. Mivel a jel közel fénysebességgel halad, értelemszerűen nagyon gyors átvitelt tesz lehetővé, aminek az olyan igazán nagy sávszélességet igénylő alkalmazások látják hasznát, mint amilyenek a szuperszámítógépek. A jövőben azonban nem csak a költséges komputerek területén lehet valós alternatíva az eljárás adoptálása, hanem a sokmagos, otthoni processzorokban is. Mari Paniccia, az Intel Photonics Technology Lab részlegének igazgatója szerint a fentiek mellett olyan helyeken is nagy hasznát veszik az eredménynek, mint az érzékelés, képalkotás, kvantum kriptográfia, biológiai alkalmazások stb.

Az Intel kutatói által vezetett fejlesztőcsapat 340 GHz-es frekvenciát volt képes elérni a szilíciumalapú Avalanche Photodiode (APD) létrehozása során. A chipgyártó állítása szerint ez a legjobb eredmény, amit valaha is mértek APD teljesítmény kapcsán. Adoptálásával olcsóbb optikai kapcsolatok hozhatók létre, és akár 40 Gbps-os vagy még nagyobb adatátviteli sebességek érhetők el általa.

Nem meglepő módon a kutatásban benne van a hadsereg is: az Internet létrejöttéért is felelős DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) finanszírozta a fejlesztést. A gyártás pedig a flash-memóriák területén tevékenykedő Numonyx vállalat nevéhez köthető.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés