Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft a szoftverhamisítók ellen

Laptop

Microsoft a szoftverhamisítók ellen

Tucatnyi ország internetezőit perelte be Redmond.

63 különböző esetben volt kénytelen peres eljárást kezdeményezni az amerikai szoftverfejlesztő óriás, amiért termékeinek hamisított változatait online aukciós site-okon árusították. A jogi lépések 12 országot érintenek, köztük például az Egyesült Királyságot, az Amerikai Egyesült Államokat, Németországot és Franciaországot.

A legtöbb hamis szoftver a Windows XP „Blue Edition”-je, vagyis kék változata volt (ilyen természetesen hivatalosan nem létezik). Ennek egyik legfőbb oka, hogy a Microsoft júniusban beszüntette a régebbi asztali operációs rendszerének értékesítését, immár csak a Windows Vistát kínálja a felhasználók számára. Sokan azonban nem akarnak váltani akkor sem, amikor új számítógépet vásárolnak – márpedig ilyen esetben csak akkor juthatnak a Windows XP egy legális példányához, ha az új masina netbook. Ezen a platformon ugyanis Redmond még mindig (de csak korlátozott ideig) lehetővé teszi a Windows XP-s licencek értékesítését.

A Microsoft saját kutatása szerint a hamisított szoftverek minősége gyakran elmarad az eredetinél megszokotthoz képest. Azok 43 százaléka, akik ál-Windows-t vásároltak, arról számolt be, hogy nem kívánt kód is „hozzá volt csomagolva” a termékhez, ami valószínűsíti egy későbbi, online érkező támadás bekövetkeztét.

Nem szabad azt hinni, hogy ezzel a csoportos perindítással a Microsoft jelentős csapást mért volna a hamisítók iparára. Tulajdonképpen csak a felszínt karcolgatja, ráadásul ez a felszín egyre nagyobb lesz: a hamisított szoftverek értékesítése már a világ minden tájékán tapasztalható jelenség. Nincs tehát könnyű dolga Redmondnak.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés